3 min. čitanja

VIDEO Potpuni test brodice za hitnu medicinsku pomoć

VIDEO Potpuni test brodice za hitnu medicinsku pomoć
Foto: Iskra

Primopredaja prve od šest brzih brodica koje Iskra brodogradilište Šibenik gradi za Ministarstvo zdravstva za hitne medicinske intervencije na moru i na otocima predana je danas, 27. ožujka naručitelju, na prigodnoj svečanosti koja je organizirana u tom brodogradilištu. U matičnoj luci u Dubrovniku bt će u petak.

Brodica je duga 15 metara, izgrađena je od aluminijskih legura, praktično je nepotopiva, a opremljena je suvremenom medicinskom opremom. Prva od šest brodica koje se grade u šibenskom Iskra gradilištu prošla je sva testiranja, a da vjeruje svojim ljudima, osobno je pokazao jedan od direktora brodogradilišta Aleš Ekar, koji je osobno testirao plovilo.

Riječ je o prvom od šest brodova za hitne medicinske intervencije na moru koje se grade za uspostavu hitne pomorske medicinske službe Republike Hrvatske u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe za naručitelja Ministarstvo zdravstva RH. Projekt je sufinanciran sredstvima EU kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Za Morski HR pojasnio direktor brodogradilišta Roko Vuletić

Ugovor o javnoj nabavi za gradnju tih šest brzih brodica potpisali su u listopadu 2021. godine u Gaženici ministar zdravstva Vili Beroš i Zajednica ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište 1 d.o.o. Šibenik.

Posao gradnje i opremanja šest brodica za hitnu medicinsku pomoć vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna. Ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca, odnosno, preostalih 5 brodova trebalo bi biti isporučeno do kraja 2023. godine.

Projekt brodice izradila je hrvatska podružnica američke kompanije Metal Shark, koja je svjetski lider u projektiranju tog tipa plovila. Brodice dužine 15 metara bit će izgrađene od aluminijskih legura i opremljene suvremenom medicinskom opremom. Postizat će maksimalnu brzinu do čak 39,5 čvorova, koliko je zabilježeno na testiranjima, dok je maksimalna zahtjevana u natječaju bila je 35 čvorova.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Bili smo u brodogradilištu gdje se grade brze brodice za hitnu pomoć - Prva se isporučuje u ponedjeljak!
ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik u ponedjeljak bi treba isporučiti prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima. Samo tri dana prije isporuke prvog plovila posjetili smo brodogradilište, gdje se finiširaju posljednji radovi i glanca brod za…
FOTO/VIDEO Beroš prerezao vrpcu pa prvi zaplovio brodom za hitne intervencije - Kuma se namučila oko krštenja
ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik danas je, kako smo prethodno i najavili, isporučio prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima. Na svečanosti je ministru zdravstva Viliju Berošu ključeve brodice uručio Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodograd…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.