4 min. čitanja

FOTO/VIDEO Beroš prerezao vrpcu pa prvi zaplovio brodom za hitne intervencije - Kuma se namučila oko krštenja

FOTO/VIDEO Beroš prerezao vrpcu pa prvi zaplovio brodom za hitne intervencije - Kuma se namučila oko krštenja
Foto: Morski HR

ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik danas je, kako smo prethodno i najavili, isporučio prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima.

Na svečanosti je ministru zdravstva Viliju Berošu ključeve brodice uručio Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodogradilišta Šibenik, nakon čega je kuma prvog u nizu plovila, dr. Danica Kramarić, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu, pokušala krstiti brod tradicionalnim razbijanjem boce šampanjca o aluminijsku palubu. No čini se da je boca bila tvrdoglavija, pa je trebalo više pokušaja da uspije.

Nakon toga je ministar Beroš,  s fotografima i snimateljima, provozao brodicu do šibenske rive i natrag. Iz Ministarstva zdravstva su nam potvrdili da za to - ima plovidbenu dozvolu.

- Ponosan sam što danas svjedočimo preuzimanju ove brodice koja je prototip izrađen hrvatskom pameti u hrvatskom brodogradilištu, nakon čega do kraja godine slijedi još pet plovila. To su brodice specijalne namjere, dužine 15 metara koje mogu postići maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku 5 minuta. To je iskorak i naša misija - poboljšanje pružanja medicinke zdravstvene skrbi na moru i otocima, istaknuo je, te dodao da je namjena višestruka - od sudjelovanja u hitnoj pomorskoj medicinskoj službi, do traganja i spašavanja u pomorskim nesrećama - rekao je ovom prigodom ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je i da je uz brze brodice raspisan međunarodni tender za hitnu helikoptersku medicinsku službu, čiji će rezultati osvanuti 8. svibnja.

Samo tri dana prije isporuke prvog plovila posjetili smo brodogradilište,pa smo doznali više o ovom projektu i plovilima koja će se tek isporučiti:

- Sada dalje to nazivamo serijskom proizvodnjom. Naša je ideja, da do kraja ove kalendarske godine isporučimo svih šest brodica. Tu je praktički trup broj 2, 3 i 4, koji su u fazi opremanja, znači da su u potpunosti izgrađeni. Trup broj 5 je i fazi gradnje i režu se limovi za šesti brod, tako da je sve više nego pod kontrolom - kazao je ekskluzivno za Morski HR direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić koji poručuje da su uspjeli unatoč globalnoj krizi dobave materijala koja je posvuda kasnila.

Prvi brod nakon primopredaje ide u Dubrovnik, a više o tome možete pročitati u članku niže.

FOTO/VIDEO Bili smo u brodogradilištu gdje se grade brze brodice za hitnu pomoć - Prva se isporučuje u ponedjeljak!
ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik u ponedjeljak bi treba isporučiti prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima. Samo tri dana prije isporuke prvog plovila posjetili smo brodogradilište, gdje se finiširaju posljednji radovi i glanca brod za…

Kako je izgledala primopredaja i plovidba, eksluzivno vam donosi Morski HR.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.