1 min. čitanja

VIDEO Pomrčina Sunca kakvu još niste vidjeli

VIDEO Pomrčina Sunca kakvu još niste vidjeli
Foto: Screenshot/Youtube

Rijetki su “sretnici” koji su za svog života svjedočili spektakularnim nebeskim događajima poput pomrčine Sunca ili dolaska Halleyjevog kometa. Noćno nebo može nam ponuditi pravu akcijsku predstavu, koja može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko tjedana.

Pomrčina Sunca jedan je od onih događaja koji traje kratko, ali slatko. Nema Zemljanina koji nije ostao bez daha gledajući trenutak u kojem Mjesec potpuno prekriva Sunčev disk, nakon čega se pojavljuje popularna Sunčeva korona. Pojava noći usred dana, iako traje svega nekoliko minuta, ostaje u pamćenju cijeli život.

No ono što je snimio NASA-in Rover s površine Marsa pravi je SF. Sustav kamera koji koristi Mars rover snimio je djelomičnu pomrčinu Sunca na Marsu, u trenutku kada preko Sunčevog diska prelazi jedan od Marsova dva prirodna satelita – Fobos.

Nekoliko je Marsovih rovera u posljednjih 18 godina pratilo i snimilo prelazak Fobosa preko Sunčevog diska. Spirit i Opportunity prve fotografije poslali su još 2004., dok je Curiosity 2019. poslao prvi video tog događaja.

No niti jedna snimka nije ovako veličanstvena. Astronomima će ona omogućiti da izmjere suptilne pomake u Fobosovoj orbiti tijekom određenog perioda te da doznaju koliko njegove plimne sile utječu na unutrašnjost crvenog planeta te na pomicanje njegove kore i plašta.

Znanstvenici su već dokazali postojanje vode na Marsu, a pretpostavlja se da se kilometar ispod površine našeg crvenog susjeda krije slana voda. Kako je izgledao prelazak Fobosa preko Sunčevog diska pogledajte u nastavku.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.