2 min. čitanja

VIDEO Ove bebe raža su toliko slatke da ćete se rastopiti

VIDEO Ove bebe raža su toliko slatke da ćete se rastopiti
Foto: Youtube / Screenshot

Raže su životinje s najvećim mozgom među ribama ali i “najslađa” su živa bića u morskim dubinama. S trajnim osmijehom, bez ruku i s malim nožicama koje se brzo kreću kako bi ostale na površini, ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim. Pogotovo kad je riječ o bebama raža.

Na internetu postoje stotine videa i slika koje dočaravaju razinu ljupkosti koju ove morske bebe odaju. Osim toga, njihov izgled i morfologiju neke čak podsjeća na raviole, što je dodatna smiješna i slatka strana ove životinje.

Osim što su ljupke, raže su iznimno znatiželjna bića. Imaju najveći mozak od svih morskih životinja, mirne su i miroljubive prema ljudima, a njihova veličina može doseći čak od 3 do 9 metara.

Ne možemo prestati gledati ove sićušne životinje koje nam ne prestaju izmamljivati osmijeh, samom svojom pojavom.

Inače, dobro je se podsjetiti, da su raže, kao i morski psi, posebno ranjive životinje i bore se za svoj opstanak; sporo rastu, kasno sazrijevaju i nakon dugog razdoblja skotnosti daju malo mladih, što znači da prekomjerni ribolov uništava zalihe koje se onda ne mogu regenerirati. Više od polovine vrsta u opasnosti je od izumiranja, unatoč mjerama koje se poduzimaju u posljednjih deset godina i kojima je cilj smanjenje prekomjernog izlova.

Foto: Facebook

Podaci IUCN-a pokazuju da je pola ražovki, odnosno 16 od 32 vrste, suočeno s povećanim rizikom od izumiranja, kao i 54 posto morskih pasa, odnosno 22 od 41 vrste. Alarmantno smanjenje broja vrsta povezano je s intenzivnim ribolovom, ali i zbog ulova radi nenamjernog masovnog i neselektivnog ribolova (tzv. bycatch ribolova). Nažalost, kao i kod mnogih drugih vrsta hrskavičnjača, raža kamenica koja je uzgojena u Aquariumu Pula, još se uvijek ne nalazi niti na jednom od strateških dokumenata vezanih za zaštitu na Jadranu.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZVIJEZDA JE ROĐENA U pulskom akvariju na svijet došla raža, a ime joj je Srećko
ŠKAKLJANJE RAŽE Viralni video koji je podijelio mnoge: Mislite li da je to njoj bilo doista smiješno?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.