5 min. čitanja

VIDEO Octopussy – Najbrža jahta na svijetu za koju nitko nije vjerovao da se može napraviti

VIDEO Octopussy – Najbrža jahta na svijetu za koju nitko nije vjerovao da se može napraviti
Foto: Octopussyyacht.com

Za izgraditi luksuznu jahtu, megajahtu ili superjahtu, s vrhunskim performansama, morate biti poprilično bogati, što je uglavnom i jedina prepreka za realiziranje ovakve ideje. Kad je Octopussy isporučen, taj se podvig smatrao gotovo nemogućim. Ovo je priča o jahti Octopussy, prvoj superjahti koja je postala najbrža na svijetu probivši barijeru od 50 čvorova (92,6 km/h).

Isporučena je vlasniku 1988. godine, sa svim uključenim specifikacijama i jedna je od najslikovitijih i povijesno najrelevantnijih pomorskih konstrukcija modernog doba. Još uvijek je tu, iako više nije u rangu s performansama današnjih najmodernijih jahti, jahti novoga doba.

Octopussy je nazvana ovako jer je vlasnik, čovjek koji je u najvećoj mjeri uopće zaslužan za njeno postojanje, imao san o svjetskom rekordu koji je zapravo i potaknuo projekt izgradnje ovakve jahte, a bio je veliki obožavatelj Jamesa Bonda. Ime mu je John Staluppi, američki biznismen i automobilist, strastveni kolekcionar i osnivač Atlantic Auto Group, veliki obožavatelj 007 i strastveni moreplovac. I on je naravno multimilijunaš. Do tad je posjedovao 21 plovilo različitih veličina, ali nijedno nije bilo tako posebno kao Octopussy. Octopussy je ustvari bio Staluppijev drugi veliki brod i njegov najhrabriji projekt.

Foto: Youtube screenshot

U vrijeme kad je došao na ideju da napravi najbržu superjahtu na svijetu, sredinom 80-ih, stvari u pomorskoj industriji nisu bile baš uzbudljive. Brodogradilišta su većinom bila usredotočena na dizajne koji bi se uklopili u što više sadržaja. Ali Staluppi je vjerovao da bi mogao imati superjahtu, sa svim kako potrebnim i neophodnim, tako i luksuznim stvarima s A-liste i performansama kakve je imao samo u svojim natjecateljskim plovilima. Bila bi to vrtoglavo brza superjahta. Budući da novac nije bio problem, jedini problem za Staluppija bio je taj što nitko drugi osim njega nije vjerovao da je takva kombinacija uopće moguća.

Foto: octopussyyacht.com

Prije nego što je uopće pronašao projektanta i brodogradilište za projekt, Staluppi je kupio motore za njega: tri motora MTU 16V 396 TB94 od 2520 kW i 3500 KS svaki i tri vodena mlazna motora Kamewa. Imao je tako pogonski sustav i htio je sagraditi brod oko njega. Ovo se činilo totalno nerealnim. Tadaje na scenu stupio Frank Mulder iz Mulder Designa. Rekao je Staluppiju da će pokušati vidjeti može li se takva jahta uopće napraviti i ako se nakon šest tjedana to pokaže mogućim, on će mu to učiniti besplatno. Staluppi je naravno bio oduševljen, a njegovo će uzbuđenje samo rasti nakon što ga Mulder obavijesti da je ispitivanje pokazalo da se takva jahta doista može konstruirati. Ali pod uvjetom da pronađu brodogradilište koje će biti voljno prihvatiti izazov.

Foto: octopussyyacht.com
Foto: octopussyyacht.com

U to je vrijeme Heesen Yachts iz Nizozemske bio jedno omanje brodogradilište. pposlovalo je tek nekoliko godina, i iako je isporučivao kvalitetna plovila, tek se trebao probiti na međunarodnoj razini. Uz izazov, Frans Heesen je pristao napraviti ovaj 'nemogući brod', i to baš kad je Staluppi već počeo gubiti nadu da će ikada pronaći graditelja, budući da su ga posvuda tražili više od godinu dana. Budući da je ovo bio projekt kakav se nikad prije nije pokušao, nosio je visoke rizike za sve uključene. Staluppi je inzistirao na klauzulama o kazni u ugovoru kako bi bio siguran da će dobiti svojih obećanih 50 čvorova. Ako brod isporuči s manje bit će mu plaćeno 100.000 dolara manje za svaki čvor koji nedostaje.

Foto: octopussyyacht.com

Godine 1988. Octopussy je napokon isporučen. To je označilo novu eru u pomorskom dizajnu za tvrtku Heesen  i industriju u cjelini. Zbog usredotočenosti na očekivane performanse, izgrađen je s velikom pažnjom na ukupnu težinu: s aluminijskim trupom i nadgrađem, izgrađen je od najlakših dostupnih materijala. Ukupna duljina završila je na 43,58 metara, a dolazila je sa super tankim poliesterskim pločama, podovima od multipleksa i balza drva i najekskluzivnijim interijerima koje su potpisali Art Line i Joachim Kinder Yacht Design na arhitekturi Mulder Design. Smještaj na brodu bio je za 10 gostiju u pet apartmana, a sadržaji su uključivali jacuzzi, sunčalište, platformu za plivanje i prostrane dnevne sobe. Octopussy je, uza svo smanjenje težine, bila prava superjahta koja nije štedjela na udobnosti ili na razini ponuđenog luksuza.

Tijekom prve runde morskih ispitivanja, Octopussy su pratili Maas Radar iz Europoorta i Staluppi osobno, koristeći policijski radarski pištolj – i u tom mjerenju Octopussy postiže nevjerojatnih 52 čvora (96,3 km/h), znatno iznad ugovornog ograničenja. Bilo koji drugi čovjek bi se vjerojatno zadovoljio ovim rekordom, ali Staluppi je vjerovao da jahta ima još više mogućnosti s pravim prilagodbama.

Nakon razgovora s timom, uključujući Heesena i Muldera, odrezali su dijelove s dna trupa, kutije pored vodenih mlaznica, u pokušaju da ga učine još lakšim. Bio je to još jedan riskantan potez, ali se isplatio, jer je Octopussy dobio još jedan čvor, postigavši ​​službenu najveću brzinu – i svjetski rekord – od 53,2 čvora (98,5 km/h)!

U godinama koje su prošle od tad, Octopussy je naravno, izgubio titulu najbržeg na svijetu. Promijenio je vlasnika nekoliko puta i postao je popularan charter brod, što znači da je nadograđen kako bi primio više gostiju i uključuje sad i više pogodnosti, što je zauzvrat imalo dodatnu težinu.

Najveća brzina pala je na 15 čvorova (27,7 km/h), što je još uvijek pristojno, ali ne za teškaša kao što je ovaj. U lipnju ove godine, Octopussy je doveden u Safe Harbor Lauderdale Marine Center u južnoj Floridi na remont koji će mu vratiti nekadašnji sjaj i slavu, sve do zvjezdane izvedbe. Mulder Design je uključen u rekonstrukciju, za koju se očekuje da će biti dovršena 2023., piše portal Automania.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.