2 min. čitanja

VIDEO – NEVJEROJATNO ISKUSTVO: “Ako sam ikad mislio da su morski psi opake ubojice, to je u tom trenutku prestalo!”

VIDEO – NEVJEROJATNO ISKUSTVO: “Ako sam ikad mislio da su morski psi opake ubojice, to je u tom trenutku prestalo!”
Foto: SeaLegacy / Screenshot

S obzirom da broj morskih pasa drastično opada diljem svijeta, osvježavajuće je provoditi vrijeme u vodama gdje su oni aktivno zaštićeni.

– Zahvaljujući nacionalnoj zabrani ribolova morskih pasa ovdje na Bahamima, svaki put kad sam bio na otvorenom moru ili ronjenju, vidio sam morskog psa. To mi je dalo priliku da naučim još više o tim životinjama i neobičnim životima koje oni vode. Iako mnoge od nas drže pradrasude da su morski psi samo bezumni strojevi za ubijanje, u stvarnosti, morski psi su znatiželjne životinje koje žive svoje vlastite drame i ispunjene priče koje većina ljudi nikada neće vidjeti – slikovito je ispričao Paul Nicklen, osnivač organizacije SeaLegacy koja okuplja neke od najiskusnijih i najpoznatijih fotografa, filmaša i pripovjedača koji rade u ime zaštite svjetskih mora i oceana.

– Dan je bio bez oblaka, a moj tim i ja poslali smo dron da snimimo snimke iz zraka i naišli smo na maloljetnog tigrastog morskog psa koji je polako napredovao prema raži, koja je pak izgledala kao da je već pri kraju svog života i da je prihvatila svoju sudbinu. Morski pas tigar, s druge strane, imao je malo problema s vlastitim udjelom u ovom oceanskom činu. Neprestano se približavao raži, koja je bila otprilike njegove veličine, a onda bi se brzo okrenuo na prvi znak pokreta. Malom morskom psu trebalo je dobra dva dana da skupi hrabrost i zatraži svoj obrok, izokrećući tako onu poznatu priču o “bezumnom ubojici” – pripovijeda Nicklen svoje iskustvo.

– Tijekom još jednog sunčanog poslijepodneva dok sam s timom snimao morske pse pod morem, odjednom sam osjetio nešto oštro na ruci. Bio sam toliko zadubljen u svoj posao da nisam obraćao pažnju na svoju okolinu. Kad sam pogledao dolje, pronašao sam široki nos velikog morskog psa čekićara, duljeg od 4 metra, koji mi je zakačen oko podlaktice, zamijenivši me za obližnju hranilicu. Polako sam izvukao ruku iz njegovih čeljusti i odgurnuo ga da zapliva u drugom smjeru. Odteturao je i krenulo dalje, ne ostavljajući ni jedan trag na mojoj ruci. Ako sam imao ikakvog uvjerenja u ideju da su morski psi opake ubojice, to je u tom trenutku prestalo!

Klasični filmovi kao što su Ralje, morske su pse predstavili kao krvožedna čudovišta i kada vidimo peraju u moru, naš instinkt je paničariti. Ali ako gurnete glavu ispod površine i pogledate u oči jednog od ovih takozvanih čudovišta, vidjet ćete koliko su oni doista znatiželjni i oprezni.

Vrijeme je da se odreknemo pretpostavki koje imamo za naše najveće grabežljivce na svijetu poput morskih pasa i počnemo prepoznavati njihovu vrijednost kao kritičnih članova živog oceana – kazao je Paul Nicklen.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Pogledajte kako “krvoločni” morski psi zahvaljuju za pruženu pomoć
Građani pokreću inicijativu za zabranu trgovine perajama morskih pasa u Europi
STOP FINNING! Naš najbolji ronilac na dah u kampanji za zabranu trgovine perajama morskih pasa u EU
ŠAPTAČ MORSKIM PSIMA Zaštitno lice National Geographica za Morski HR: “Ubijaju milijune radi peraja!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.