5 min. čitanja

Građani pokreću inicijativu za zabranu trgovine perajama morskih pasa u Europi

Građani pokreću inicijativu za zabranu trgovine perajama morskih pasa u Europi
Foto: Sea Shepherd

Skupina građana iz cijele Europe ujedinila se i zahtijeva zabranu trgovine perajama morskih pasa u Europskoj uniji (EU), kako bi se povećala zaštita ovih ugroženih, ali izuzetno važnih vrsta. Ova trgovina i praksa lova bazira se na okrutnoj i neetičnoj praksi rezanja peraja morskim psima i odbacivanja životinje natrag u ocean dok je još uvijek živa, gdje se onda utopi ili iskrvari.

Zbog visoke komercijalne vrijednosti peraja i upotrebe u tradicionalnoj juhi u azijskoj kulturi ova barbarska praksa sakaćenja živih životinja još se uvijek događa, a Europa je jedan od glavnih igrača u globalnoj trgovini perajama.

Morski psi su presudni za zdrav ocean

Svake godine ubije se između 63 i 273 milijuna morskih pasa, a mnoge su vrste sve više ugrožene širom svijeta. Morski psi su globalno ciljani zbog mesa i jetrenog ulja, ali najveća prijetnja i dalje su trgovci perajama morskih pasa. Strma erozija populacija morskih pasa širom svijeta ima ozbiljne posljedice, jer su mnogi morski psi “apex grabežljivci” – na vrhu piramide i igraju aktivnu ulogu u održavanju zdravih i produktivnih morskih ekosustava.

Zakoni EU moraju se ojačati

Zahtijevajući “kraj trgovine perajama u EU-u, uključujući uvoz, izvoz i tranzit peraja koje nisu prirodno pričvršćene na tijelo životinje”, ovi građani žele ojačati pravni okvir EU-a. Ako bi njihov pothvat uspio, Europska komisija tada bi mogla odlučiti predložiti novu uredbu za postizanje ovog cilja.

Takva nova uredba napravila bi velik korak dalje od trenutnog pravnog okvira EU-a koji od 2013. i za sva plovila EU zahtijeva da peraje ostanu pričvršćene na trup morskog psa do istovara u luci. Međutim, peraje se tada mogu odvojiti i njima se trguje širom svijeta. To stvara i rupu u zakonu i praktički ničim ne štiti morske pse od izlova. Iako je nagli napredak u odnosu na bivšu uredbu EU-a, ovaj zakon tako i dalje omogućuje trgovanje perajama diljem Europe i flotama iz EU-a da kompenziraju jaku azijsku potražnju za juhom od peraja od morskih pasa.

Ostale su zemlje ispred EU

U lipnju 2019. Kanada je postala prva država skupine G7 koja je zabranila uvoz peraja morskih pasa na svom teritoriju, a građani širom svijeta sve češće traže kraj takvih okrutnih i beskorisnih praksi. Europa mora slijediti njihov primjer.

Europski građani imaju pravo i obavezu pokazati ključnim ljudima želju i nuždu za jačom zaštitom divljih životinja. U vrijeme kada znanstvena zajednica redovito poziva na uzbunu zbog strme erozije biološke raznolikosti i rizika povezanih s klimatskim promjenama, ne preostaje nam ništa drugo nego promijeniti navike proizvodnje i potrošnje. Krajnje je vrijeme da okončamo trgovinu perajama morskih pasa u Europi!

Ovu inicijativu već podržava 20 nevladinih udruga za zaštitu okoliša, uključujući SEA SHEPHERD, SHARKPROJECT, BLOOM, Blue Sharks, APECE, iSea, The Global Shark Conservation Initiative (TGSCI), STOP FINNING, Sharks Mission France, Sharks Educational Institute (SEI), Aktionsgemeinschaft Artenschutz, Mundus maris, Gesellschaft zur Rettung der Delphine, Deutsche Meeresstiftung, VDST, Deutsche Stiftung Meeresschutz (DSM), Shark Savers Germany, The Dolphins’ Voice, Pro Wildlife and EJF, te konstantno prima nove članove podrške.

Foto: Sea Shepherd

Šansa za promjenu

Europska građanska inicijativa ‘Stop Finning — Stop the Trade’ započela je prikupljanje potpisa 1. veljače 2020. Građani EU-a od tada imaju godinu dana da podrže traženu promjenu u zakonu o trgovini perajama za koju treba prikupiti milijun potpisa:

Podržite kraj trgovine perajama morskih pasa u Europskoj uniji.

– Apeliramo na sve ljubitelje mora da skrenu pažnju na ovu kampanju, tj. inicijativu. Kao što vjerojatno većina čitatelja zna, morski psi su ključni grabežljivac u moru. Efekti izostanka takvog apexa nisu samo špekulativni, studija koju su Amerikanci proveli u Atlantiku, pokazala je da kada je 11 vrsta morskih pasa došlo do kritičnih brojki, 12 od 14 vrsta kojima su se hranili toliko je naraslo da su uništili vrste ispod njih, naravno, dalje u toj spirali, sve skupa vodi tome da se Ocean opustoši. Koliko god moćan to sustav, bio ravnoteža Oceana i prirode općenito je osjetljiv mehanizam. Predviđanja su da ćemo ukoliko se opadanje vrsta morskih pasa nastavim ovim tempom, doći do izumiranja večine vrsta nekon 10tak godina. To je nevjerojatno malo vremena, a posljedice su ireverzibilne.

Ono što možda prosječan čitatelj ne zna je da je upravo Finning najveći ubojica morskih pasa. Morski psi nemaju cijenjeno meso, medicinsku upotrebu, zapravo, nema pretjerane koristi loviti ih. Najvrjednije na njima su njihove peraje, koje se služe kao svojevrsni ukras, jer ni peraje kao ni meso nema neki okus, u juhama u Kini. Tradicionalne juhe od peraje morskog psa su statusni simbol za bogate Kineze, a kako Kina ekonomski raste, rastu i ljudi koji si to mogu i žele priuštiti. Radi ove dekoracije godišnje strada od 88 do 100 MILIJUNA morskih pasa. Velika većina toga je iz Europe, a flote Francuske, Portugala i Španjolske imaju najveći broj ulova na svijetu i sramotno su prvaci u ovoj barbarskoj praksi ribolova, ustvari perajolova, jer morske pse bacaju natrag u more nakon što im odrežu peraje.

Na koji način možemo to promijeniti? Možemo prakticiranjem svojih građanskih prava pred EU i ispunjavanjem inicijative kojom se može  utjecati na zakon u EU. Ukoliko se zabrani trgovina perajama, drastično će pasti i izlov morskih pasa, jer će cijelim morskim psom daleko teže i skuplje trgovati. Na ovaj način se i donekle osigurava da se barem iskoristi cijelo tijelo životinje. Ispunjavanje traje 2 minute i ukoliko se Europa ozbiljno angažira imamo šansu ostaviti more kakvo je bilo i idućim generacijama. U nastavku je službeno priopćenje za medije STOP FINNING inicijative kojoj sam jedan od ambasadora te vas ovim putem pozivam da stavite svoj potpis za zaštitu morskih pasa i zabranu trgovine perajama morskih pasa u EU. KRenite od sebe, potpišite i podijelite ovu inicijativu! – apelira Lidija Lijić, country director Sea Shepherda Hrvatska, svjetska i europska prvakinja u ronjenju, te višestruka svjetska rekorderka.

Foto: Sea Shepherd

Procedura Europske građanske inicijative

Da bi bila potvrđena, Europska građanska inicijativa mora prikupiti najmanje milijun potpisnika ukupno i doseći prag za najmanje sedam država članica. Ti pragovi odgovaraju broju članova Europskog parlamenta izabranih u svakoj državi članici, pomnoženom sa 750.

Država članica       Prag
Njemačka 72 000
Francuska 55 500
Italija 54 750
Ujedinjeno Kraljevstvo 54 750
Španjolska 40 500
Poljska 38 250
Rumunjska 24 000
Nizozemska 19 500
Belgija 15 750
Češka 15 750
Grčka 15 750
Mađarska 15 750
Portugal 15 750
Švedska 15 000
Austrija 13 500
Bugarska 12 750
Danska 9 750
Slovačka 9 750
Finska 9 750
Irska 8 250
Hrvatska 8 250
Litva 8 250
Latvija 6 000
Slovenija 6 000
Estonija 4 500
Cipar 4 500
Luksemburg 4 500
Malta 4 500

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

STOP FINNING! Naš najbolji ronilac na dah u kampanji za zabranu trgovine perajama morskih pasa u EU
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.