1 min. čitanja

VIDEO Neobično plovilo koje se iz broda pretvara u okomitu platformu

VIDEO Neobično plovilo koje se iz broda pretvara u okomitu platformu
Foto: Wikimedia / Screenshot / Youtube

Uvijek je zanimljivo pratiti razvoj tehnologije u pomorstvu, a neki izumi/rješenja i nekoliko desetljeća nakon početka njihove primjene izazivaju čuđenje i one poznate “futuruističke leptiriće” u želucu. Jedno od takvih rješenja je i R/P FLIP – jedinstvena plutajuća istraživačka platforma dizajnirana da stoji okomito na otvorenom moru.

Ovo neobično plovilo/platforma u vlasništvu je američkog Ureda za pomorska istraživanja, duga je 108 metara i dizajnirana da se djelomično poplavi i nagne unatrag za 90 stupnjeva. U takvom okomitom položaju iznad morske površine ostane samo prednjih 17 metara plovila, koje zahvaljujući bočnim pregradama dobiva i palube.

Iako platforma u okomitom položaju iz daljine izgleda kao prekooceanski brod koji je taman krenuo tonuti, FLIP je u vertikali izuzetno stabilna konstrukcija jer joj većinu balasta osigurava voda na dubinama na koje ne utječu površinski valovi.

Kada je platforma gotova sa zadatkom i kada je vrijeme za promjenu lokacije, komprimirani zrak se pumpa u balastne tankove u poplavljenom dijelu platforme što je postepeno vraća u horizontalni položaj.

Ovo čudo tehnike nastalo je u drugoj polovici prošlog stoljeća, a u funkciju je pušteno sredinom lipnja 1962. godine. FLIP je dizajniran kako bi proučavao visinu valova, aukustične signale, temperaturu i gustoću morske vode te prikupljao meteorološke podatke. Nema vlastiti pogon već do otvorenog mora plovi uz pomoć vučnog broda.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.