1 min. čitanja

VIDEO Najveći kontejnerski brod na svijetu prvi put prošao kroz Sueski kanal

VIDEO Najveći kontejnerski brod na svijetu prvi put prošao kroz Sueski kanal
Foto: Screenshot/Twitter SCA

SUEZ – Najveći kontejnerski brod na svijetu – dužine 400 i širine veće od 60 metara – Ever Ace, prošao je kroz Sueski kanal 28. kolovoza. Golemi brod mase 235 tisuća tona može prevesti gotovo 24 tisuće kontejnera.

Kad ovakva grdosija prolazi Suseskim kanalom, onda je to događaj koji valja dokumentirati, što je učinila i Uprava Sueskog kanala objavivši taj događaj na društvenim mrežama.

Riječ je o najnovijem brodu kompanije Evergreen Marine Corporation, koja je u srpnju ove godine preuzela brod od južnokorejskog brodogradilišta Samsung Heavy Industries.

Ever Ace krenuo je početkom kolovoza iz luke Taipei prema Rotterdamu, gdje bi trebao stići 4. rujna u poslijepodnevnim satima.

Brod je inače u vlasništvu kompanije koja je u svjetskoj javnosti postala poznata u ožujku ove godine, kada se njihov drugi kontejnerski brod Ever Given, nasukao usred Sueskog kanala, spriječivši prolazak drugim brodovima. To je itekako utjecalo na globalnu trgovinu, ali i na poslovanje Sueskog kanala, koji je od kompanije Evergreen tražio višemilijunsku nadoknadu štete.

Sueski kanal dug je 193 kilometra i najkraći je pomorski put između Europe i Azije, kroz koji godišnje prođe 15% svjetskog pomorskog prometa.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.