1 min. čitanja

VIDEO Na jugu Jadrana snimljena sredozemna medvjedica!

VIDEO Na jugu Jadrana snimljena sredozemna medvjedica!
Foto: Facebook / Screenshot

Nevjerojatne snimke stižu sa samog ruba Jadranskog mora, točnije iz Otrantskih vrata uz albansku obalu! U tamošnjem Naciolanom parku Karaburun-Sazan snimljena je sredozemna medvjedica i to tijekom hranjenja (snimka dolje), dok ju je Spearfishing Albania Team snimio u podmorju.

– Pozdravljamo vas ovom snimkom sredozemne medvjedice iz Nacionalnog morskog parka Karaburun – Sazan, dijela zaštićenih područja okruga Vlora – napisali su iz Nacionalnog parka-

Morski čovik ili sredozemna medvjedica poznat pod znanstvenim nazivom Monachus monachus je među rijetkim sisavcima koji su široko rasprostranjeni na albanskoj rivijeri.– Smatra se da je od ove vrste preostalo manje od 700 jedinki, pa se svrstava među kritično ugrožene vrste i na Crvenoj listi vrsta u Albaniji i na Crvenom popisu IUCN-a – poručuju iz Parka.

Podsjetimo, prije 4 mjeseca, jedna jedinka je primjećena i u Hrvatskoj, točnije u Paškim vratima na spoju Paške uvale i Velebitskog kanala te na području Punte sv. Nikole. Donedavno, smatrana je izumrlom vrstom na čitavom području Jadranskog mora. Naime, iako je bila njegov redoviti stanovnik, zna se da je 1964. ubijen zadnji primjerak sredozemne medvjedice koji je živio u hrvatskom dijelu Jadrana. Ovu vrstu su u Jadranu istrijebili pretežito ribari i ribarski alati, pa je desetljećima nije ni bilo. Ponovno se pojavila početkom 2000-ih, a posljednja koja je viđena u sjevernom Jadranu, 2014. je uginula od starosti. Od tada pripadnika njezine u vrste u hrvatskom moru nema, kao što ih dugo nije bilo ni prije nje.

Sredozemna medvjedica je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, novčana kazna za ubijanje sredozemne medvjedice iznosi 100 000 kuna. Sredozemna medvjedica je jedan od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu.

PROČITAJTE JOŠ:

U Paškoj uvali i u Paškim vratima viđena sredozemna medvjedica
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.