2 min. čitanja

VIDEO Misteriozna ubojstva velikih bijelih psina - Dronovi snimili predatore na djelu

VIDEO Misteriozna ubojstva velikih bijelih psina - Dronovi snimili predatore na djelu
Mužjak velikog bijelog psa pronađen mrtav. Jetra je uklonjena na isti način kao i drugim jedinkama pronađenim ranije ovog tjedna, što ukazuje da su je također ubile Orke. Predator postaje plijen.

Dronovi su zabilježili krvavu scenu orki koje čupaju jetru velike bijele psine, dugačke oko 2,7 metara, u vodama u blizini obala Cape Town-a.

Već nekoliko je godina unazad, lokalno stanovništvo prijavljivalo pronalazak leševa bijelih psina iščupanih jetri, koji su se pojavljivali u blizini obala Cape Town-a. Ovo je privuklo brojne znanstvenike koji već godinama pokušavaju utvrditi zašto se to događa, piše National Geographic.

Znanstvenici naglašavaju važnost ove snimke koja će im pomoći u proučavanju fenomena koji je doveo do toga da jedan od najvećih predatora pobjegne iz područja koji se do nedavno smatrao njegovom "svjetskom prijestolnicom".

Video koji je objavljen premijerno u četvrtak na Discovery-u predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada morske biologinje Alison Tauner, koja je objasnila da je ovo "jedan od najnevjerojatnijih događaja u povijesti prirode koji je zabilježen kamerama".

https://fb.watch/eHQPrFbeQt/

Velike bijele psine su do nedavno bile uobičajeni stanovnici voda obala Južne Afrike, i to zbog velikih populacija tuljana koji su glavni izvor hrane ovog predatora. Međutim, njihov broj je u posljednjih par godina počeo drastično opadati, a nekadašnja populacija od 900 psina se svela na 552. Sve do 2019. godine, kad su se pojavile vijesti da su velike bijele psine misteriozno nestale iz voda kod obala Cape Town-a u Južnoj Africi, a svi dokazi su ukazivali na migraciju orki u ovo područje.

Pomnim proučavanjem znanstvenici su došli do zaključka da su one postale plijen orki kitova. Iako bi mnogi pomisli da velike bijele psine imaju ogromnu prednost nad orkama, to nije slučaj jer se zapravo ne mogu natjecati s njihovim strategijama grupnog lova.

Ako se uzme u obzir da je između 2010. i 2016. godine zabilježeno prisustvo velikih bijelih psina u prosjeku 205 jedinki na teritoriju od 1.000 kvadratnih kilometara Atlantskog oceana, dok je u 2018. godini prijavljeno samo 50, a da ove godine nije primijećena ni jedna, postalo je očito da ih nešto plaši i tjera dalje od svog staništa.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Priroda se mijenja: Orke proždiru velike bijele psine! | | Morski HR
Južnoafrička organizacija za zaštitu životinja The Dyer Island Conservation Trust (DICT) u posljednjih je par mjeseci zabilježila više napada kitova ubojica na velike bijele psine. U prvom napadu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.