2 min. čitanja

VIDEO Maersk predstavio potpuno novu generaciju teretnih brodova

VIDEO Maersk predstavio potpuno novu generaciju teretnih brodova
Foto: Screenshot

Maersk je ovog tjedna predstavio novu generaciju revolucionarnih tzv. “zelenih brodova”. Osam revolucionarnih i vodećih u industriji kontejnerskih plovila od 16.000 TEU pogonit će metanol, gorivo koje je gotovo u potpunosti u skladu s ambicijama neutralizacije ugljika u atmosferi.

Osim pogonskog goriva, mijenja se i dizajn, jedinstven za industriju, koji omogućuje 20%  po transportiranom kontejneru u usporedbi s prosjekom za plovila ove veličine, objavio je Maersk. Osim toga, očekuje se da će cijela serija ovih brodova godišnje uštedjeti oko milijun tona emisije CO2.

Plovila će biti dugačka 350 metara, široka 53,5 metara i izgledat će značajno drugačije od onoga što je dosad viđeno na svim većim kontejnerskim brodovima. Smještaj za posadu i most bit će smješteni na pramcu kako bi se omogućio veći kapacitet kontejnera. Brodski dimnjak nalazit će se na krmi, i to samo s jedne strane plovila, čime će se također osigurati dodatni prostor za teret, ali i poboljšati učinkovitost u luci, napominju iz Maerska.

Dizajniranje novog plovila trajalo je gotovo pet godina i sve to tijekom prelaska na potpuno neistraženo područje pomorskog dizajna. Kako bi se omogućio ovaj novi dizajn, trebalo je riješiti nekoliko izazova. Prije svega, moralo se osigurati udobnost posade smještajem na ovom izloženijem mjestu. Štoviše, odgovarajuća čvrstoća trupa također je bila ključni parametar za zaštitu. Morali su se razviti novi sustavi za čamce za spašavanje i navigacijska svjetla, te nove kamere koje će omogućiti kvalitetniju preglednost tijekom navigacije.

Serija, koju je izradio Hyundai Heavy Industries, dolazi s inovativnim motorom s dva goriva koji može raditi na metanolu i konvencionalnom gorivu s niskim sadržajem sumpora. S kapacitetom goriva, plovila će moći obaviti cijeli povratni put, na primjer Azija-Europa, na zelenom metanolu.

Prvi brod bi trebao biti u funkciji početkom 2024. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.