2 min. čitanja

VIDEO Lignja došla do obale, trebalo je samo "uhvatiti rukom"

VIDEO Lignja došla do obale, trebalo je samo "uhvatiti rukom"
Foto: Screenshot / Facebook

METAJNA - Malo je onih koji su čuli, a još manje vidjeli da lignja dođe do obale kako bi je netko jednostavno pokupio rukom. E pa to se dogodilo u Metajni na otoku Pagu, naravno, ako ćete vjerovati snimci koju ćete pogledati.

- Ljudi moji je li ovo moguće. Evo snimke kako kod nas u Metajni,ne baš male lignje same dolaze na obalu - kazao je Denis Datković koji je i objavio ovu snimku.

Lignja porcijašica, samo je doplivala do plaže dok ju je muškarac sa snimke jednostavno skupio rukom. Dok je on nju izbacio na rivu, lignji je već bilo kasno puštati crnilo za obranu.

Naravno, sve je ovo šala, jer je upravo sezona lignjolova, ali zašto sad dolaze u plitko?

Godišnje migracije

Marin Huzjak za Podvodni.hr pojašnjava da se u toplijem dijelu godine lignje uglavnom drže u dubljem na otvorenom moru. Negdje krajem kolovoza, kad more zahladi koji stupanj, sramežljivo se primiču kraju, malo po malo, da bi u listopadu i studenome počele dolaziti u masama i do prosinca ispunile sve kanale i zatvorena mora uz kraj.

U veljači i ožujku napuštaju priobalno područje i vraćaju se u kulf. Jedan manji dio liganja ipak ne migrira, nego je prisutan tijekom cijele godine uz obalu (spas za panulaše!). To su takozvane “domaćice“.

Iako se može loviti tokom cijele godine, pravi lov počinje u jesen i traje do kraja zime.

S obzirom na to da se klima poremetila, više nas ne može začuditi da lignje, ili koje druge vrste, jednostavno požele izići malo na zrak, što će, naravno, za njih ipak biti - pogubno.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Lignjolov | | Morski HR
Da bi se savladao lov teškom panulom treba posložiti sve kockice i svladati određene faze ovog kompleksnog lova, da bi se postigao cilj. Jedna od tih faza je i lov ješke, jako bitan i zanimljiv za lov
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.