4 min. čitanja

Lignjolov

Lignjolov
Photo: Youtube/Screenshot

Da bi se savladao lov teškom panulom treba posložiti sve kockice i svladati određene faze ovog kompleksnog lova, da bi se postigao cilj. Jedna od tih faza je i lov ješke, jako bitan i zanimljiv za lov krupnih grabežljivaca. On ima svoje čari i ako se ne planira loviti gofove i zubatce, a ako planira, treba ga dobro svladati. Imati ješku uvijek kad krenete na more velika je stvar , koja garantira uspjeh. Kako sada i nije vrijeme od teške panule, zadržati ćemo se na ješki, tj. lignji i njenom lovu koji je raširen po cijelom Jadranu. Lignjolov je doživio pravi bum proteklih desetak godina i priča je sama za sebe.

Ipak u moru lignjolovaca, tek je nekolicina sposobna uloviti lignju u bilo koje doba dana i bilo koje godišnje doba. Koliko god se lovile i istraživale, lignje i njihov život su enigma, te još uvijek neispričana priča.


Jedna od posebnosti liganja je njihova sposobnost mijenjanja boja. Primjetili ste kako uhvaćena treperi u raznim bojama, kako postane prozirna ili pobjeli kad ugine, te kako joj se nakon nekog vremena boja vrati. Taj komplicirani proces mijenjanja boja i inteziteta obojenosti lignje pokušat ćemo objasnit na najjednostavniji način.

Ako ste ikad promatrali svježe uginulu lignju, primijetili ste kako se na njoj male tamne točkice naizmjenično povećavaju i smanjivaju. Te su točkice u stvari vrećice pune pigmentnih stanica. One lignji daju boju i zovu se kromatofore. Nalaze se ispod prozirnog sloja kože po cijeloj površini. Kromatofore su različitih boja i živčanim vlaknima povezana s mozgom. Jedno živčano vlakno upravlja sa samo nekoliko kromatofora iste boje. Plašt lignje isprepleten je najfinijom mrežom takvih živčanih vlakana. Mozak lignje preko njih upravlja skupljanjem i širenjem kromatofora. Aktiviranjem samo određenih skupina kromatofora, i njihovim kombinacijama lignja mijenja intenzitet obojenosti. Osim za kamuflažu, mijenjanjem boja odražava različita stanja i komunicira s drugim lignjama.

Kako su u svakom ribolovu finese te koje određuju uspjeh lova, tako je i kod lignjolova. Često puta u brodicu se smjesti nevelika skupina od tri-četiri napaljena lignjolovca, i uputi na poznatu poštu. Došavši na nju, spuštaju pribore u more i lov počinje. Dogodi se da od njih nekoliko, jedan lovi lignju za lignjom, dok ga drugi u čudu gledaju i pitaju se da li je njihov peškafondo uklet. Zašto je to tako?
Razloga ima dosta, ali finese su presudne.

Treba odabrati prava peškafonda i varalice određenih boja i veličine, pravu debljinu najlona i imati istančan osjećaj. Lignje su jako mušičava stvorenja, jedan dan se doslovno ubijaju i bacaju na bilo kakav pribor, drugi dan preferiraju samo određenu boju i bojažljivo pipkaju, kako peškafondo tako i varalice. Tada se vide znalci. To njihovo pipkanje, zna biti toliko lagano da ga veliki broj lignjolovaca uopće ne ćuti, još ako uz to stalno potežu onako "muški", bez ikakvog osjećaja, sa svakim zamahom smanjuje šanse za lov.

Kad smo već kod pipkanja, dolazimo i do izbora peškafonda i varalica. Kako je koža ribe zaštićena lustrom i mekša je od plastičnog tijela varalice ili olovnog tijela peškafonda, pokazalo se da «obučene» varalice i peškafonda, tijela presvučenog tkaninom mnogo bolje love od golih. Naime, lignja mnogo više puta opipa obučeni peškafondo koji joj je prirodniji na dodir ( imitira riblju kožu), dok ove golog tijela takne i ostavi. Nekad je bilo dovoljno uzeti olovni peškafondo, malo ga izgratati da sjaji i u sumrak uloviti nekoliko kila liganja.

Vremena se mijenjaju, ribolovaca je sve više, liganja sve manje, susreti sa peškafondom su sve češći, tako da se i lignje i alati stalno usavršavaju, pa treba stalno izmišljati nešto novo ne bi li je uhvatili. Ne zaboravite da imate posla sa mlažnjakom u vječitoj potrazi za hranom, kojeg krasi par očiju savršenog vida. Te oči su među ostalim jako osjetljive na debljinu najlona s kojom lovimo, tako da ako tome ne posvetite pažnju također smanjujete šanse za uspješan lov.

S kompletiranim priborom, nastojite loviti blizu dna, jer su tu najčešće i lignje, nastojeći pak da za njega ne zapnete. Ako ipak zapnete nemojte biti lijeni izvući pribor i prekontrolirati iglice peškafonda, jer savršenom oku neće promaknuti bilo kakav komadić algi ili trave na iglicama peškafonda. Taj će mali komadić biti dovoljan razlog zašto u istom brodu vi ne lovite dok drugi čupaju.

Tekst i foto: Tonći Žanko Tona; www.predvez.com

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.