1 min. čitanja

VIDEO Jama u koju skaču samo najhrabriji

VIDEO Jama u koju skaču samo najhrabriji
Foto: Screenshot

MLJET – Divlji, šumoviti otok južnog Jadrana prava je poslastica za one smione koji su željni pravih adrenalinskih uzbuđenja. Jedno od takvih mjesta je i Odisejeva špilja koju domaći zovu – Jama.

Odisejeva špilja udaljena je od središta Babinog Polja, najvećeg mjesta na otoku, svega pola sata hoda. Dio puta moguće je prijeći i automobilom, iako je ipak ljepši doživljaj prolaziti kroz brojne maslinike i poljske puteve kako bi došli do staze za popularnu Jamu.

Foto: Morski hr/Screenshot

Do Jame vodi uski betonski put, na nekim dijelovima prilično strmovit pa je do popularne lokacije preporučljivo ići u primjerenoj, zatvorenoj obući. Špilja je tijekom ljetnih mjeseci najatraktivnija oko podneva kada se boje u njoj prelijevaju od modre do zelene. Nekad je u njoj obitavala i sredozemna medvjedica.

Ono što Odisejevu špilju čini posebno atraktivnom jesu “banci” odnosno improvizirane kamene platforme za skokove u more, do kojih se uglavnom dolazi s kopnene strane ili penjanjem po glatkim stijenama s morske strane. Najviši banak/platforma visoka je nekoliko desetaka metara, a samo rijetki s nje se usude i skočiti.

Mi smo radije ostali na stijenama i uživali u veličanstvenosti ove mistične lokacije, za koju se vjeruje da je opisana u Homerovoj Odiseji kao mjesto u koje se nakon brodoloma sklonio glavni junak Odisej.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.