3 min. čitanja

VIDEO: HOROR U SAVUDRIJI Srbijanski tajkuni bagerima i pikamerima razvaljuju zaštićenu obalu s tragovima dinosaura!

VIDEO: HOROR U SAVUDRIJI Srbijanski tajkuni bagerima i pikamerima razvaljuju zaštićenu obalu s tragovima dinosaura!
Foto: Istra24 / Screenshot

SAVUDRIJA - Dok Hrvatska i Slovenija vode političku bitku oko Piranskog zaljeva ili Savudrijska vale, za to vrijeme vlasnici Petram resorta, srpski tajkuni Gajić i Kostić, betoniraju svoj dio mora i obale. Cijeli posao kontrolira arhitektica Maja Bručić koja je, osim hotela, projektirala i plažu i gradsku šetnicu. Štoviše, super Maja je i nadzornica svih spomenutih radova koje izvodi tvrtka Koledić d.o.o. iz Budišćine, njenog rodnog kraja. Mnogo je otvorenih pitanja a ono ključno je: pogoduje li Grad Umag privatnim investitorima na Crvenom vrhu?

Na krajnjem sjeverozapadu Istre, između Hotela Kempinski i Savudrije, trenutno se obavljaju radikalni, iznimno zahtjevni i skupi građevinski zahvati na uređenju šetnice i plaže ispod ResortaPetram., javlja Istra24.

Na terenu je nekoliko bagera i pikamera koji paralelno probijaju trasu šetnice te poravnavaju i nasipavaju obalu na kojoj se gradi poveća betonska plaža za Petram.

Betonaža mora i Savudrijske vale

Ispod kompleksa Petram nalazi se prekrasna prirodna uvalica s pogledom na Piran i Julijske Alpe. Oko plaže uzdižu se stijene, malo nakošene ali dovoljno dobre za uživanje na plaži. Izgradnjom luksuznog resorta pojavila se potreba za dodatnim plažnim prostorom u uvali pa je investitor, tvrtka "Čista voda" u vlasništvu srpskih tajkuna Vojislava Gajića i Miodraga Kostića, zatražio koncesiju na obližnji rt. Grad Umag im je odobrio dvije koncesije za obje strane uvale ispod hotela.

U uvali se već nekoliko mjeseci izvode obimni radovi kojima je radikalno izmijenjen prijašnji izgled cijelog područja. Uklonjen je pozamašni dio postojeće kamene stijene, skinute su stotine kubika kamena i zemlje, podignuti su betonski zidovi na nekim mjestima visoki i više od četiri metra.

Investitor na tom mjestu gradi 1.169 četvorna metra betonske plaže koja od mora oduzima 278 četvornih metara. Na plaži se osim dva sunčališta planiraju i beach bar te sanitarni čvor.

Osim običnog sunčališta veličine 552 kvadrata, planira se i VIP sunčalište veličine oko 100 kvadrata.

Beach bar s terasom projektiran je na platou veličine 300 četvornih metara.

U Elaboratu napravljenom zbog ocjenjivanje potrebe izrade Studije o utjecaju na okoliš opisani su spomenuti plažni radovi, te je u dokumentu procijenjeno da za radove nije potrebna studija utjecaja na okoliš. Inače, obveza izrada studije u praksi znači produljenje vremena potrebnog za početak radova,  dodatne troškove za investitora kao i obavezu traženje mišljenja raznih stručnjaka koji nisu uvijek na frekvenciji investitora.

U elaboratu kojim se tražilo to mišljenje stope dinosaura se uopće ne spominju, iako se za njih već godinama zna.

-Stope dinosaurusa su evidentirane prije gotovo 15 godina, no niti jedno nadležno tijelo nije nikada poduzelo radnje koje bi zaštitile spomenute stope ili samo bar obilježilo područje. Nadalje, pristup nalazištu je do početka realizacije šetnice bio „pod okupacijom“ zbog uzurpacije pomorskog dobra od strane stranih državljana, vlasnika čestica u zaleđini. Dakle, jasno je o kakvoj je nebrizi riječ svih onih koji se sad javljaju, kazao je za Istru24 umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Graditelj ilegalne marine: “Jesam, sve sam ovo izgradio i reći ću vam koliko to naplaćujem, a ne plaćam porez!”
Dva mjeseca radimo na nevjerojatnoj priči iz Tisnog, gdje smo otkrili da je najmanje dvoje lokalnih poduzetnika devastirajući pomorsko dobro, ispred svojih ugostiteljskih objekata izgradilo, ne mul ili rivu, već čitavu marinu. No time nisu samo nagrdili prostor i izbetonirali doslovno more,…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.