10 min. čitanja

VIDEO Graditelj ilegalne marine: "Jesam, sve sam ovo izgradio i reći ću vam koliko to naplaćujem, a ne plaćam porez!"

VIDEO Graditelj ilegalne marine: "Jesam, sve sam ovo izgradio i reći ću vam koliko to naplaćujem, a ne plaćam porez!"
Foto: Boris Kačan / Morski HR

TISNO - Dva mjeseca radimo na nevjerojatnoj priči iz Tisnog, gdje smo otkrili da je najmanje dvoje lokalnih poduzetnika devastirajući pomorsko dobro, ispred svojih ugostiteljskih objekata izgradilo, ne mul ili rivu, već čitavu marinu. No time nisu samo nagrdili prostor i izbetonirali doslovno more, sproveli struju i vodu, već u krcatim marinama ispred vlastite kuće naplaćuju vezove, pod krinkom "naplate suhog veza", u što smo se i sami uvjerili i izbrojali više od 50 privezanih jahti i jedrilica. Radi se o čistoj zaradi, jer za ništa od ovoga ne plaćaju porez, a država ih tu i tamo očeše kaznicom, što je kap u moru onoga što potencijalno zarade.

U nastavku priče donosimo i priznanje jednog od aktera, Nikole Pavića, koji se nije sramio stati ni pred našu kameru i detaljno ispričati kako su to radili gotovo 4 desetljeća i još rade!

Foto: Morski HR

"Ne naplaćujem skupo, ni upola kao u marini"

Nakon što smo pričali s njegovom suprugom, uspjeli smo doći i do Nikole, najprije telefonski. Pitali smo ima li mjesta u "marini" ispred njegovog pansiona za 15-metarski brod.

- Nema trenutno mista, pa nema smisla dalje ni razgovarati.

Kad smo ga pitali o cijeni i broju brodova u marini, odgovara:

- Nije skupo kao u marini, nije ni u pola kao u marini. Ali ne bi ja o cijeni. Ratno je vrime... A kako ja znam koliko brodova ima, ne brojim brodove. Gradio sam ja marinu, ali jesam i kuću, pa ne znam koliko vrata u njoj ima. Ne znam brate mili ni koliko kupatila ima.

Na pitanje ima li koncesiju, iskreno kaže:

- Nemam ja koncesiju, 30 godina sam tu, ali koncesije nemam. Nisam Rus, nisam Turčin, niti sam netko tko može mito dati, pa nemam koncesiju - žali se i kaže da je 1996. imao pravo na nju, da je izvadio i papire, napravljena je i izmjera pomorskog dobra, ali nije išao u Zagreb, pa je "izvisio".

Znači, zato ne smijete ni naplaćivati?

- Ne smijem službeno. Imam službeno suhi vez, pa eto, preko suhog veza, kad vas toliko to interesira - priznaje nam Nikola Pavić, a interesa je, govori, više nego mu i treba. Pojašnjava i da su mu većinom gosti Austrijanci i Nijemci, koji brodove tamo drže cijelu godinu - zaključuje tako u prvom razgovoru kojeg smo u veljači vodili telefonom.

Otvoreno stao pred kameru Morskig HR: "Rado bi plaćao porez i koncesiju, ali da koncesiju dobijem ja"

Odlučili smo stoga otići u Tisno, snimiti ovu lokaciju i pokušati doći do Nikole Pavića, kako bi ga zamolili za komentar uživo. Uspjeli smo ga nagovoriti na razgovor, pa ne samo da je stao ispred naše kamere, već je sve i priznao.

- Marina je ovdje u planu od 1986. godine i to ova (op.a. ispred njegova pansiona "Nikola"), ispred Gine i na početku mjesta. Nama su u Mjesnoj zajednici rekli da mi trebamo raditi ovdje. Ja sam rekao da ne trebamo graditi, jer nama ne treba. Mi tu imamo, moj brat i moj otac, verificiranu građevinsku dozvolu od 1972. godine. A moj otac u katastru ima 140 kvadrata - kazuje za Morski HR Nikola Pavić.

Nikola Pavić za Morski HR priznaje kako je gradio ilegalnu marinu, te detaljno opisuje proces koji je doveo do današnjeg stanja...

Ali do pomorskog dobra. Vi nemate nikakvu dozvolu za ovo što ste gradili u moru.

- Ne, ne, ne, ne... nema tu "do pomorskog dobra". Tu je sve pomorsko dobro, jer pomorsko dobro nije izmjereno. Jer da je meni izmjereno pomorsko dobro, onda bi ja ima koncesiju - uvjeren je Pavić i žali nam se na činjenicu da mu sve ovo što je gradio nije i legalizirano. Kaže da bi rado plaćao porez, ali da nema za to načina, pa radi - ovako.

- Ja nemam ni mogućnost platiti porez i to je sramota! Bio je komunizam, pa se nije moglo, pa je došla demokracija i 1996. godine načelnik Općine, kad sam bio predsjednik Mjesnog odbora, mi kaže "Nikola, došao je zakon i sad možeš dobiti koncesiju" - kaže nam i pojašnjava da mu sve ove godine obećavaju iz općine, a iz obećanja se nije izrodilo ništa.

Foto: Morski HR

Tvrdi da bi bio najsretniji da ovoj državi može platiti porez:

- Ja sam papire uvijek po zakonu pravio, što su tražili - govori nam i onda pojašnjava kako su on, njegov brat (vlasnik susjedne kuće, kao prvog hotela u Dalmaciji) i još troje ljudi koje poimenice nabraja, osnovali poduzeće, s namjerom da izgrade marinu, po ondašnjem zakonu u Jugoslaviji.

Ok, no danas je 2023. godina, a nedavno vam je došla inspekcija i kažnjeni ste s 45 tisuća kuna?

- Ne nedavno, to sam prije. Sad mi tek dolazi kazna. To sam samo ovo ovdje što sam radio, samo sam tri tisuće kuna. I to je za ovo što je po vrhu napravljeno. A ono što je ispod, to je bit će prije 15-20 godina rađeno.

Uglavnom, vi ste ovo sve nasipali godinama, je li tako, u nadi da ćete jednog dana dobiti koncesiju?

- Točno, točno i hvala Bogu! Plan je bija i zaprijetili su mi: "ako ne budeš radio tu, onda ćemo ti srušiti to što imaš.

Je li vam i danas prijete da će srušiti i tko vam prijeti?

- Hvala Bogu! (smijeh...) Građevinska... i moj brat, prvi! - žali nam se na činjenicu da mu je brat prodao jedan dio svoje imovine mađarskoj državljanki, a ona pak češkom državljaninu koji tvrdi da je kupio i 4 brodska veza.

Jednostavna računica: S 260 eura po dužnom metru broda, godišnja ilegalna zarada barem 120 tisuća eura!

Dok sam mu pojašnjavao da sam novinar, pristao je na razgovor i snimanje i kazao kako i sam ima sina i kćer koji su novinari i rade u renomiranim novinskim kućama. No umjesto tim kućama, ipak je Morskom HR Nikola Pavić priznao ključnu inkriminirajuću stvar; koliko zaradi na najmu ove ilegalne marine.  

- Naplaćujem 260 eura po dužnom metru - priznaje uz zaključak da će mu i ovako i onako inspekcija naplatiti kaznu, a i bili su već nekoliko puta s kaznama od 3 do 50-ak tisuća kuna.

No bacili smo se ipak na računicu. U trenutku naše posjete, u marini ispred njegovog pansiona bilo je privezano više od 30 brodova duljine 12-20 metara. Uzmimo prosjek od 15 metara i pomnožimo s 260 eura. To je 3,900 eura godišnje za privez jednog plovila. Ako to pomnožimo s brojem brodova u marini koja je, kako i sam priznaje, uvijek puna - dolazimo do 120 tisuća eura godišnje. U Tisnom doznajemo od dobro upućenih izvora da je ova računica čak i preoprezna, jer, tvrde nam upućeni, u marini se ljeti natiska i dvostruko više plovila...

Podsjećamo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo nam je najnoviju kaznu od 45 tisuća kuna, što je manje od 6 tisuća eura, odnosno 20 puta manje od potencijalne zarade prema cijeni koju nam je izdiktirao u kameru! Priznao je Nikola da mu je inspekcija bila 5-6 puta do sad. No da je i u godini dana bila toliko (a nije!), to bi ukupno bilo maksimalno 35-36 tisuća eura, što je opet 3,5 puta manje od potencijalno jednogodišnje zarade! Isplati li se onda raditi ilegalno? Procijenite sami...

Za razliku od susjede koja se bavi s identičnim biznisom, samo u svojoj marini imaju trećinu brodova manje, ugostiteljski obrt NIKOLA, vlasnika Nikole Pavića, na stranicama Poslovne.hr nema objavljene podatke o prihodu, dobiti i zaposlenima.

Platiš suhi vez, koji je legalan, pa dobiješ vez u moru za 260 eura po dužnom metru broda i miran si cijelu godinu...

Načelnik: "Lučka kapetanija o njemu ima dosje od 10 kg!"

Naravno da Nikoli ili bilo kome u državi nikakva Općina ili mjesna zajednica ne mogu dati obećanje, a kamoli dozvolu za korištenje pomorskog dobra, jer za takvo što nisu niti ovlašteni. No ono što Općina može, jest donijeti prostorni plan. Nazvali smo stoga aktualnog načelnika Kristijana Jareba, koji je itekako upoznat s ovim problemom, ali na ovoj je dužnosti manje od dvije godine, pa ga je puno problema, uključujući i ovaj - zateklo.

- Prostorni plan je izmijenjen 6 mjeseci prije nego smo preuzeli vlast u Tisnom, pa nismo mogli ništa mijenjati, jer ono što je pokrenuto prije mene - nije dovršeno. U planu je sve to staviti pod kontrolu. Zašto do sad nije, to nije pitanje za mene, već nekoga prije mene. Marina je u županijskom prostornom planu, međutim u našem lokalnom prostornom planu nije, a kad bude, marina će biti spremna za koncesioniranje.

No kad govorimo o doslovno ilegalnim radnjama u marinama poput ove koju spominjete od Nikole Pavića, one se uredno prijavljuju, a prijavljivalo se i prije mene. Kapetanija je tu izlazila puno puta, kapetan i kolega prije njega su napisali puste kazne i za sve imaju evidenciju. Pa o Paviću imaju dosje od barem 10 kg! Kapetan izađe na teren, naplati neku kazni i to je to. Sve se nastavi po starom.

Po meni, najveći je problem što svi ostali tamo imaju problem jer ne mogu privezati brod zbog pojedinca koji radi što je njega volja. No iako svi upiru prstom u općinu, nažalost, općina vam tu ima jako male i nikakve ovlasti - kazuje načelnik Jareb i zaključuje da je ovako Pavić prošao puno kvalitetnije i povoljnije, nego da je platio koncesiju, PDV, poreze i sve ostalo.

Ravnateljica županijske lučke uprave: "Mi to svakako nismo proglasili lučkim područjem"

Još nam je preostalo kontaktirati Županijsku lučku upravu Šibensko-kninske županije, čija nam je ravnateljica Jadranka Fržop potvrdila probleme koje imaju u Tisnom.

- Mi ovo svakako nismo proglasili lučkim područjem, jer ono nije u prostornom planu. Baš zbog toga nažalost u sadašnjoj proceduri šaljemo sve u Zagreb, nakon čega sve ide Vladi RH, pa prolazi ponovno sve instance javno-pravnih tijela koja se pojavljuju u ovom postupku, od Ministarstva graditeljstva na dalje, što je postupak koji traje najmanje pola godine - pojašnjava nam zašto je ova situacija dodatno suluda i spora, te ide samo na korist devastatorima obale koji uz sve ovo obilato i potpuno ilegalno zarađuju golem novac na općem dobru!

Zatečeno stanje traje već više od 30 godina na prostoru koje je ne pomorsko dobro, već nasuto more. Sada je za ovo nadležna Lučka uprava, no tko je bio nadležan sve ove silne godine?

- Ovo je bilo i ostalo pomorsko dobro u općoj upotrebi, jer nije proveden postupak kojim bi nešto postalo luka, bilo da se radi o luci posebne namjene (nautičkog turizma), za što mi nismo nadležni, a bilo da se radi o lukama otvorenim za javni promet, za što jesmo nadležni.

Da bi nešto postala luka nautičkog turizma, osim što treba biti definirana prostornim planom, potrebno je provesti postupak sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. To je prije svega da neka inicijativa bude usklađena s gore navedenim, provede se postupak javnog prikupljanja ponuda, dodijeli se koncesija i tek tada netko može imati koncesiju za luku nautičkog turizma, kao luku posebne namjene - pojašnjava nam ravnateljica lučke uprave i potvrđuje da ni susjedna ilegalna marina ispred pansiona Gina, nije definirana prostornim planom, no to bi, kako se čini, mogla postati sportska luka.

Što će se zapravo dogoditi s ove dvije protuzakonito izgrađene luke? Zasad je jasno tek jedno, dosadašnja praksa bi se trebala prekinuti, a bageri najvjerojatnije ovo neće srušiti nego na neki od načina legalizirati i luke dograditi po pravilima struke.

Iako se trenutni ilegalni korisnici ovih marina kunu kako bi sve najradije legalno, činjenica je da upravo to najmanje žele, jer u javnom natjecanju vrlo lako mogu izgubiti koncesiju za nešto što im je zapravo ispred kuće. Ali, to je cijena višedesetljetnog sisanja novca u zločinačkom pothvatu u kojem devastirajući more obilato zarađuješ ne plaćajući porez državi.

Tema je ovo u kojoj će i Državno odvjetništvo imati što istraživati, jer zašto bi ostali građani već u drugom redu od mora u Tisnom, kao i oni koji žive u ostalim dijelovima zemlje bili idioti samo zato jer rade pošteno?

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

OTKRIVAMO! Dvije divlje marine s 50 brodova vidljive iz svemira - 37 godina ilegalno zarađuju milijune i nitko ih ne dira!
Na Jadranu više nažalost nije novost da netko zabetonira rivu, mul, napravi privezište ili sunčalište i kao da se ništa nije dogodilo. Ni u Hrvatskoj nije novost da netko nešto ukrade. Zapravo teško je otkriti nešto novo u bespuću divljaštva “malog hrvaCkog Ćovijeka”, pa ipak, čini se da
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.