2 min. čitanja

VIDEO: BURA ODGODILA SPAJANJE Most iznad Cetine uskoro će biti cjelovit

VIDEO: BURA ODGODILA SPAJANJE Most iznad Cetine uskoro će biti cjelovit
Foto: Frane Pivčević

OMIŠ - Još malo i most iznad Cetine bit će spojen. Krajevi mosta sve su bliži jedan drugome, a čini se da će uskoro biti i sasvim spojeni. Zanimljivo je da su na različitim visinama, što je izazvalo dosta bure u javnosti, no struka je pojasnila zašto je tome tako.

- Ovdje je specifičnost što je most promjenjive visine poprečnog presjeka pa se tehnologijom koju je razvila talijanska tvrtka Maeg gura preko kotačića, takozvanih rolera, i zbog toga ti elementi mijenjaju visinu. Zato vizualno izgleda kao da nešto ne štima jer je jedna strana niža od druge - objasnio je nedavno za HRT Tomislav Cvetko iz Hrvatskih cesta.

Posljednjih dana puhala je jaka bura, stoga nije bilo uvjeta za spajanje mosta, no čini se da nam je trenutak spajanja sve bliže. No, to što će most uskoro biti spojen ne znači da će uskoro tim putem ići automobili. Ne, taj ćemo dio još pričekati.

- Jučer je bilo zadnje veliko potiskivanje. Sad kreće uklanjanje opreme, riječ je o velikim i kompleksnim materijalima i uređajima. Slijedi postavljanje privremenih, a onda u konačnici pravih ležajeva. Ovisno o vremenskim uvjetima, iza 23. veljače bi se odradilo manje potiskivanje od 20 cm, ovo što je ostalo. Samo spajanje će biti moguće nakon što se ovih 20 cm potisne, negdje 25. veljače. Takav je dinamički plan, ali vremenski uvjeti uvijek mogu utjecati. Nakon 25. slijedi spajanje, a to je zapravo varenje centralnog spoja - kazala je za Dalmaciju danas Tamara Pajić iz Hrvatskih cesta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Omiški most nejednakih visina -Visinska razlika dvaju dijelova vidljiva i golim okom
Krajem siječnja bit ćemo svjedoci povijesnog spajanja najimpresivnijeg mosta preko rijeke Cetine. Na 70 metara nadmorske visine povezat će se dva kraja mosta koji sad “vire” iz klisura i portala prilaznih tunela “Omiš” i “Komorjak”. Pozornost izaziva visinska razlika dvaju dijelova, koja je vidljiva…
Hrvatske ceste objavile video: Ovako se gradi most preko Cetine
OMIŠ - Mnogi su se posljednjih mjeseci i tjedana pitali kako će u konačnici izgledati most preko rijeke Cetine i kako zapravo funkcionira njegova gradnja. Na 70 metara nadmorske visine krajem ovog mjeseca povezat će se dva kraja mosta koji sad “vire” iz klisura i portala prilaznih tunela “Omiš” i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.