2 min. čitanja

VIDEO 60 sekundi bure

VIDEO 60 sekundi bure
Foto: Aldura sport - adventure travel: Dalmatia, Croatia / Facebook / Screenshot

Bura (grč. βορέας: sjevernjak) je najpoznatiji i najjači vjetar istočne obale Jadrana, čiji je smjer prevladavajuće sjeveroistočni, a puhanje mahovito.

Specifičan je to vjetar, jak, suh i hladan, mahovit (naglo mijenja smjer i brzinu) i turbulentan vjetar s kopna, koji pretežno u hladno doba godine puše duž istočne obale Jadranskoga mora.

U unutrašnjosti za bure pušu umjereni sjeverni i sjeveroistočni vjetrovi s kopna koji se ubrzavaju prelazeći preko planinskih lanaca, osobito na mjestima gdje postoje sniženi gorski prijevoji (npr. Senjska vrata), pa se pritom bura pojavljuje kao padajući, slapovit vjetar, tj. ima izrazitu, prema dolje usmjerenu komponentu gibanja.

Bura puše više dana, rijetko 2 do 3 tjedna (s prekidima), i jača je noću, a na našoj obali može katkad dosegnuti i orkansku jakost. Najjača je na području Tršćanskog i Kvarnerskog zaljeva, u Velebitskom kanalu, osobito kraj Senja, u Ninskom zaljevu, Kaštelanskom zaljevu i kraj uvale Vrulje (između Omiša i Makarske).

Prema Enciklopediji Hrvatskog enciklopedijskog zavoda, na obali od Trsta do Dubrovnika česte su bure s brzinama od 20 do 35 m/s, koje prekidaju promet na izloženim mjestima i između obale i otoka. Dosad najveća brzina bure od 59 m/s izmjerena je 1996. na krčkome mostu. U kanalima je opasna za manje brodove jer se može pojaviti iznenada, gotovo bez ikakva predznaka, i odmah zapuhati orkanskom snagom. Učestalost bure smanjuje se od sjevera Jadrana prema jugoistoku.

Nekad je buru najbolje gledati iz udobnosti svog doma, pa su zato na stranicama Aldura sport - adventure travel: Dalmatia, Croatia objavili video "60 sekundi bure", kako bi u buri mogli i uživati. Pa, pogledajte...

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

BURA: Kako nastaje najopasniji vjetar Jadrana? | | Morski HR
Bura je najpoznatiji i najjači vjetar istočne obale Jadrana, čiji je smjer prevladavajuće sjeveroistočni, a puhanje mahovito. Bura je katabatički vjetar, stoga za njen nastanak moraju biti ispunjeni
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.