2 min. čitanja

VESNA LOBORIKA Uspješna obiteljska priča o proizvodnji sira

VESNA LOBORIKA Uspješna obiteljska priča o proizvodnji sira
Foto: Vesna Loborika / Facebook

LOBORIKA - Uspješna obiteljska istarska sirana počela je s jednom poklonjenom kozom. Danas više ne drže životinje već su orijentirani na vrhunsku kvalitetu sireva. No, ne staju pa poslovanje i dalje šire.

Vesna Loborika obiteljski je obrt s više od dva desetljeća iskustva u proizvodnji sira. Sve je započelo 1985. godine kad je kći Fuma za rođendan dobila na poklon kozu koja je bila poticaj stvaranja onoga što imaju danas.

Prvi proizvod bio je mladi kozji sir koji su u početku prodavali od kuće do kuće. Kako se asortiman sireva širio, tako je obiteljski obrt svoje prodajno mjesto stacionirao na pulskoj tržnici gdje postoji i danas.

S godinama je sir Vesna Loborika postao prepoznatljiv po cijeloj Puli, ali i okolici. Kako im je kvaliteta na prvom mjestu, 1997. godine uložili su u izgradnju najsuvremenije opremljene sirane.

Foto: Vesna Loborika / Facebook

Danas su u proizvodnji Vesninih sireva usvojeni svi moderni procesi i uveden je sustav osiguranja kvalitete HACCP, ali zadržana je tradicionalna receptura koju cijela obitelj itekako njeguje.

U međuvremenu su pokrenuli proizvodnju međunarodno nagrađivanog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Ča. Potaknuti željama vjernih kupaca, zaokružili su gastro priču otvaranjem bistro - pizzerie u Loboriki gdje se njihovi proizvodi sljubljuju u ukusna tradicionalna istraska jela po Vesninoj recepturi.

Foto: Vesna Loborika / Facebook

U rad Vesne Loborika predano su uključeni svi članovi obitelji: majka Vesna koja je i osnovala ovaj obiteljski posao te po kojoj obrt nosi ime, otac Nino, kći Fuma, sin Tone i zet Marko.

- Svatko od nas neizostavan je dio slagalice naše male obiteljske firme. Upravo je zajedništvo ono što nas pokreće, te međusobna potpora da savladamo sve prepreke, što smo pretočili i u moto našeg posla: Fameja za bankon - kažu članovi vrijedne obitelji.

Unatrag dva desetljeća 'pokupili' su brojne nagrade diljem Hrvatske i svijeta, a mi donosimo samo one osvojene 2022. godine kako popis ne bi bio predugačak:

- Nacionalni šampion u kategoriji ekstra tvrdih sireva za sir Rici - Nacionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda (Zagreb)

- zlatna medalja za sir Rici (Svetvinčenat)

- World Championship Cheese contest srebrna medalja za sir Pegula (Wisconsin,SAD)

- World Championship Cheese contest 6. mjesto za sir Rici (Wisconsin,SAD)

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.