3 min. čitanja

Veslači pasara otvaraju festival pomorske baštine u Lošinju

MALI LOŠINJ – Veslačkom regatom pasara u luci, u organizaciji Kluba pomoraca Lošinj, u subotu će početi festival “Lošinjskim jedrima oko svijeta”, skup događaja koje koordinira Turistička zajednica Lošinja, uglavnom u Malom Lošinju, a s nekim dijelovima programa i u Nerezinama i Velom Lošinju. Festivalom se Lošinj posljednjih godina u rujanskom terminu poziva na svoju, prije svega pomorsku baštinu, a ujedno se time nastoji turistima dati razlog više za posjet otoku nakon glavne turističke sezone, piše Novi list.

Regatu pasara će Klub pomoraca održati po već prokušanoj formuli; najprije će veslati pojedinci na manjim barkama, potom dvojci na većim pasarama, a onda će najuspješnije posade pojedinaca i dvojaca imati međusobno »superfinale«.

Veslanje će početi u 10.30 sati, a pola sata prije toga bit će priređena promenada sudionika Rivom lošinjskih kapetana, s Puhačkim orkestrom »Josip Kašman« i Lošinjskim mažoretkinjama. U poslijepodnevnim će satima biti održan jedini dio programa u Velom Lošinju – u 17 sati održat će se neobična regata u maštelima (bačvama), po uzoru na one sa starih fotografija. Poslije tog zabavnog natjecanja zapjevat će klapa »Čikat«.

Festival će 18. rujna biti završen u Nerezinama, jedriličarskom regatom tradicijskih barki u akvatoriju ispred mjesne luke – ovo natjecanje ima tradiciju još od 1920. godine, no kako je bilo i nekoliko poduljih prekida, ovo će biti 45. izdanje regate. Gledajući novije doba, bit će ovo jedanaesta godina regate u organizaciji Sportskog društva Škarpina. Iste će večeri festival biti zatvoren koncertom skupine Koktelsi na nerezinskom Studencu.

Foto: TZ Mali Lošinj

U međuvremenu će biti održan niz drugih priredbi. Od sportskih natjecanja, u festival je proteklih godina uključena Lošinjska regata krstaša, ranije priređivana u kolovozu. U lošinjski će akvatorij Jedriličarski klub Jugo 11. i 12. rujna dovesti domaće i strane posade koje će prvoga dana imati navigacijsko jedrenje, a drugoga štap-plovove u Lošinjskom zaljevu. U subotu će u uvali Čikat biti održan i šesti po redu plivački maraton.

Iz područja umjetnosti, 7. rujna će u galeriji Fritzi u Malom Lošinju biti otvorena izložba slika brodova »Kroz bonace i nevere« Aldine Burić, koja se za slikarstvo zainteresirala uz svojega oca Ivana (Đaneta) Stuparića, čije su slike jedrenjaka za Lošinj postale amblematske.

U Muzeju Apoksiomena će 9. rujna biti održano predavanje dr. Željka Bartulovića s Pravnog fakulteta u Rijeci, na temu »Pomorsko pravo u hrvatskim srednjovjekovnim statutima«, a dan kasnije će Institut Plavi svijet na glavnom trgu predstaviti projekt zaštite morskih kornjača LIFE Euroturtles.

Knjiga o plovidbi jedrilicom »Hir 3« oko svijeta Saše Fegića i Marine Đukanović bit će predstavljena 11. rujna na terasi Gradske knjižnice i čitaonice, a najpoznatiji lošinjski pomorski kapetani i admirali bit će tema predavanja povjesničara dr. Julijana Sokolića, 16. rujna u Muzeju Apoksiomena. U programu festivala je i predstavljanje knjige Davora Rostuhara »Ljubav oko svijeta«, 17. rujna u ljetnom kinu.

Predviđeno je nekoliko radionica tijekom festivala, pa će tako Fabijan Jurčević demonstrirati pletenje ribarskih mreža, Ivan Bižaca vezivanje mornarskih čvorova, članovi JK Jugo osnove jedrenja, a Dorian Božičević izradu suvenira barke, kao i astronomsko promatranje nebeskih tijela.

Ponedjeljkom i srijedom u suton će isplovljavati teretni jedrenjak »Nerezinac«, uz usputna predavanja o pomorskoj baštini, dok će četvrtkom prijepodne na rtu Anuncijata na Čikatu biti održani scenski prikazi pozdrava pomoraca, prema starom običaju lošinjskih obitelji. Za 11. rujna najavljen je koncert Tomislava Bralića i klape Intrade na glavnom lošinjskom trgu.

Za trajanja festivala, ponudom ribljih menija po cijeni od 150 kn (s uključenom čašom vina) uključit će se 12 restorana u Malom Lošinju, Artatorama i Nerezinama.

Bojan Purić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.