3 min. čitanja

VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Ispod rive u Poreču pronađen rimski šivani brod star gotovo 2000 godina

VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Ispod rive u Poreču pronađen rimski šivani brod star gotovo 2000 godina
Foto: Grad Poreč

POREČ – Malo se koji arheolog može pohvaliti istodobno s dva otkrića, kako je to uspjelo njihovim kolegama u Poreču. Tijekom obnove porečke rive, Zavičajni muzej Poreštine, Arheološki muzej Istre i Konzervatorski odjel iz Pule vrše arheološka istraživanja. Osim što su pronašli ostatke rive iz 15. stoljeća i plovila iz rimskog doba, uslijedila je senzacija; očuvan drveni brod iz rimskog doba, izrađen tehnikom šivanja. Već su ga i krstili – zvat će se “Porečanka”.

Rezultate istraživanja danas su prezentirali ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić, voditeljica arheološkog nadzora Klaudia Bartolić Sirotić, djelatnici Zavičajnog muzeja, povjesničar Gaetano Benčić i arheolog Davor Munda, Aleksandra Pajić te Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela Pula, a pridružio im se i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Foto: Grad Poreč

Nakon otkrivene rive iz venecijanskog doba i ostataka antičke luke, na lokaciji „Porta de mar“ na križanju gradske rive s ulicom Cardo maximus kod nekadašnje zgrade Kompasa, otkriveni su ostaci rimskog plovila za koje se pretpostavlja da potiče iz 1. stoljeća.

Kako je naglasila ravnateljica Uljančić, ovo je zasigurno jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u Poreču u posljednjih 30 godina. Dijelovi plovila su dobro očuvani, prvenstveno oplata, rebra i kobilica. Plovilo je sačuvano u dužini 5 m i širini 1,70 m te je imalo i jedro. Sam brod je izrađen tehnikom šivanja, što je karakteristično za područje sjevernoga Jadrana. Nakon dokumentiranja, plovilo će biti izvađeno te desalinizirano u posebnom bazenu izrađenom za tu namjenu. Arheolozima je napose važan kontekst u kojemu je pronađen brod, uz rimsku rivu antičkog Poreča.

– Za nas domaće, ovaj barka je od milja Porečanka. Ona se nalazila na antičkoj rivi, uz glavni mol i antička vrata, te sad po prvi put možemo vidjeti kako je to i izgledalo. Puno ćemo naučiti o antičkom Poreču, koji se danas nalazi četiri metra ispod nas, što nam govori da je more nekada bilo puno niže. Kad barka jednom bude izložena u našem Muzeju, uz nju će se nalaziti i  sva materijal koji je pronađen i koji nam govori kako je Poreč živio u 1. i 2. stoljeću – rekao je Gaetano Benčić.

Foto: Grad Poreč

Bartolić Sirotić je naglasila kako je istraživanje broda multidisciplinarno te zahtijeva suradnju s brojnim stručnjacima, među njima i s Markom Uhačem, koji je rekao kako će ovo otkriće, tako jedinstveno s obzirom na zdravstvene i gospodarske okolnosti u kojima trenutno živimo, pomoći oplemeniti naša znanja o plovidbi na Jadranu u antičko doba.

Nakon što će se do 10. svibnja plovilo u potpunosti izvući i otići ma proces desalinizacije, zatrpat će se kompletno nalazište.

Gradonačelnik je rekao kako je Grad, kad je ulazio u obnovu rive, bio svjestan kako će biti i značajnih arheoloških otkrića, jer se svi radovi provode u planu i dogovoru s konzervatorima i arheolozima. Međutim, ovakvom nalazištu se nitko nije nadao, pa je to zahtijevalo dodatnu prilagodbu planova. Radovi teku po planu, nešto su malo kasnili zbog problema u nabavci materijala, ali idu dalje i planirani rok dovršetka, zajedno s hortikulturnim i ostalim uređenjem, jest 1. srpnja. Na rivi se od carinskog gata do nekadašnje gradske kavane mijenja u cijelosti sva komunalna infrastruktura, te neće više biti štandova.

– Valorizirat ćemo rivu, vratiti građane na nju, a vjerujem i turiste koji će se sigurno vratiti u naš grad – zaključio je Peršurić.

Foto: Grad Poreč

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

POREČ Arheolozi otkrili sačuvane ostatke rive iz 15. stoljeća i plovila iz rimskog doba
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.