3 min. čitanja

Veliki istarski spisatelj Milan Rakovac otvorio 28. Sa(n)jam knjige: Pula je nenadmašna – vraćamo se čovjeku i knjizi!

Veliki istarski spisatelj Milan Rakovac otvorio 28. Sa(n)jam knjige: Pula je nenadmašna – vraćamo se čovjeku i knjizi!
Foto: Grad Pula

PULA - Velikom istarskom spisatelju Milanu Rakovcu pripala je čast otvoriti 28. Sa(n)jam knjige u Istri, čija se ovogodišnja središnja tema, povratak, poklopila i s povratkom pulskog Sajma – nakon što su posljednja dva izdanja održana u Areni Trikotaža – u mjesto svoje najveće prepoznatljivosti, Dom hrvatskih branitelja.

Premda je ključno književno ime, dobitnik Bookera László Krasznahorkai zbog bolesti bio primoran u posljednji čas otkazati dolazak, svečana je ceremonija otvorena upravo ulomkom iz njegovog romana „Svijet ide dalje“. Recitirao je glumac Rok Juričić, kojem se za mikrofonom, također kao voditeljica svečanosti, pridružila pulska kolegica Dijana Vidušin u glazbenoj pratnji pulskog Big Benda, dok su za osmišljavanje ceremonije bili zaduženi Goran Ferčec i Matija Ferlin

Foto: Grad Pula

Osim teme povratka, ovogodišnji Sajam obilježit će i posveta Daši Drndić, važnoj književnici mnogih povrataka koja je više puta gostovala na Sajmu i čiji će široki osmijeh na velikom plakatu dočekivati posjetitelje sve vrijeme Sajma. Uz citat iz Dašinog romana “Leica format” u kojem je lice benjaminovog anđela okrenuto prošlosti kao Dašin beskompromisni pogled u povijest o kojem ovisi budućnost, Milan Rakovac je održao svoj govor:

- Pitam se cijelog života kao Rousseau i njegov ‘Retour à l'état de nature’. Why the fuck? Čemu smo napravili ove zgrade, gradove i tvrđave? Da bismo se vratili prirodi? A jedva smo čekali zbrisati od nje. Doduše, zgazili smo je, nema je više, nemamo se kuda vratiti, ali ipak, možda je uputno pokušati vratiti se. Mislim da sam kompetentan pričati o povratku, jer sam po vlastitom izboru vječni žid, strasni emigrant i imigrant, ja sam nomad, meni je fantastično živjeti i u Tivtu, i u Beogradu i u Splitu i u Puli i u Baderni i u Zagrebu i u vražjoj hiži ako rabi!

Govor je priveo kraju naglasivši da se trebamo osloniti na razum, što je Daša Drndić činila u svojim knjigama, a još više u svom životu. Aludirajući na Sajam knjiga istaknuo je da je Pula nenadmašna – džabe Beograd, džabe Interliber, džabe Leipzig –  po tome što ga ima i što pisci u njemu imaju svoj odgovor koji pronalaze u ljudima, publici s kojom dijele povratak čovjeka čovjeku. Zaključio je: Vraćamo se čovjeku i knjizi. Samanj je doprt!

Direktorica Sajma, Magdalena Vodopija prisutnima je priznala da, kada se za organizaciju svečanog otvorenja pobrinu renomirana imena kao Matija Ferlin i Goran Ferčec, ne treba strepiti da će Sajam i ove godine biti poseban i ekstravagantan. Uz emotivnu zahvalu Daši Drndić, istaknula je kako ovogodišnje izdanje predvode žene – snažne autorice poput Kapke Kassabove i Sofi Oksanen, čiji je književni zadatak svojom snagom raščistiti maglu koja nam je pred očima u nadolazećem teškom razdoblju, okarakteriziravši ga kao anni di piombo e di fango. Za kraj je izrazila vlastito zadovoljstvo povratkom Sajma u svoj Dom, među dekadentne salone kojima knjiga najbolje stoji.

Ovogodišnji Sajam obilježava i nekoliko važnih, okruglih godišnjica. Prije sto godina rođen je talijanski pjesnik i redatelj Pier Paolo Pasolini, u čiju je čast pročitana njegova pjesma Dedika koju je na čakavski dijalekt preveo Valter Milovan. Upravo je Pasolini jedna od centralnih figura Sajma i novog programa Storie italiane, pa će se posjetitelji s njegovim stvaralaštvom upoznati i putem performansa „Jedan od mnogih epiloga“, također djelo dua Ferlin-Ferčec. Istaknuto je da bi ove godine svoj stoti rođendan proslavila i velika hrvatska pjesnikinja Vesna Parun, a Sajam će proslaviti i 50. godišnjicu Animafesta te 70. godišnjicu Pula film festivala.

Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek pozdravila je ljubitelje knjige i poručila da je svaka ovakva manifestacija prilika da promoviramo čitanje. Istaknula je i važnost sanjanja, riječi skrivenoj i u samom imenu Sajma. Podcrtala je važnost Pasolinijevog prijevoda na čakavštinu, koje dokazuje bogatstvo istarskog narječja kao integralnog dijela hrvatske kulture. Naglasila je dugogodišnju ustrajnost Sajma da uvijek, bez obzira na (ne)povoljnosti, promovira domaće, ali i inozemne pisce koji svojim pojavljivanjem ovdje stječu veću čitanost. Izuzetno je pohvalila rad organizatora te vidljiv konstantan rast publike, programa i autora.

Prisutne je u ime Županije pozdravio istarski župan Boris Miletić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo povratku tradiciji. Naglasio je važnost ove manifestacije za Pulu i Istru, kao i književnost Daše Drndić i njene obitelji za povijesni kontekst Istre. Na kraju je pozvao publiku da se, ipak, umjesto osvrtanja u prošlost i gledanja u budućnost, posveti sadašnjosti.

Ovogodišnji Sajam trajat će sve do nedjelje, 4. prosinca, okupio je rekordnih 280 izdavača i ukupno 25 tisuća izloženih knjiga. Posjetitelji će knjige moći pronaći po sniženim cijenama i sajamskim popustima od 20 do 70 posto.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.