1 min. čitanja

Velika svečanost u riječkom škveru – Danas primopredaja golemog broda za grčkog naručitelja

Velika svečanost u riječkom škveru – Danas primopredaja golemog broda za grčkog naručitelja
Foto: Neptune Lines Facebook/Ilustracija

RIJEKA – U riječkom brodogradilištu »3. maj« danas će se održati primopredaja broda za prijevoz automobila i kamiona grčkoj kompaniji Neptune Lines. Posao je vrijedan nekoliko desetaka milijuna eura.

Riječki škver bacio se na dovršetak ovog broda u proljeće prošle godine, nakon što je uprava “3. maja” potpisala ugovor s Ministarstvom gospodarstva o završetku ove novogradnje koju je država preuzela u punopravno vlasništvo iz stečajne mase Uljanika. Treći maj je za završetak tog broda dobio državna jamstva za kredit u iznosu od 22 milijuna eura, a nakon neuspješnih pregovora s Norvežanima, za koje je brod prvotno bio ugovoren, Vlada je u ljeto prošle godine odlučila da će brod prodati na međunarodnom javnom pozivu koji je izazvao popriličan interes kod brodarskih kompanija, prenosi Novi list.

Početna cijena broda bila 39 milijuna eura, a od 5 pristiglih obvezujućih ponuda, nedovršeni car carrier prodan je grčkom naručitelju navodno za 50-ak milijuna eura.

Grčki brodar operira s 18 brodova za prijevoz vozila, kapaciteta prijevoza od 1.500 do 4.600 automobila, što znači da će brod koji će danas preuzeti iz »3. maja« biti najveći u njihovoj floti s obzirom na kapacitet prijevoza čak 7.000 automobila. Plovit će pod imenom »Neptune Barcelona«.

Primopredaja broda zakazana je za danas u 16:15 sati u “3.maju”,  a na svečanost stiže i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U 3. maju sutra prvo porinuće u posljednje četiri godine – Mogu doći i građani
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.