2 min. čitanja

VELIČANSTVEN VIDEO Bivši pomorski policajac u misiji oslobađanja hobotnica i rakova iz ilegalnih vrša

VELIČANSTVEN VIDEO Bivši pomorski policajac u misiji oslobađanja hobotnica i rakova iz ilegalnih vrša
Foto: Screenshot / Velimir Vrzić

Turistička sezona je opet u tijeku potražnja za ribom, rakovima i hobotnicama je izuzetno velika te se za cijenu dobre ribe ne pita. Na papiru sve lijepo piše a tada padne noć. Daleko od oka državnih institucija tijekom noći krivolovci bacaju vrše unutar luka i lučica za izlov ribe i rakova. Najviše ribe je unutar luka. Ne postoji luka ili lučica na Jadranskom moru koja ispod barem jedne brodice nema neoznačenu vršu ispod krme, bez „sinjala“, bilo kakve oznake i suprotno svim važećim zakonima RH-a. Jedna po jedna i dolazimo do količine od 40 – 50 komada po krivolovcu.

Jadransko more je lijepo, bogato ribom i svi ga vole. To svi znamo. „Ploviti se mora“ kažu stariji i pametniji. Preko dana brodice su na moru a noću na sigurnim vezovima jer u republici Hrvatskoj postoji na tisuće manjih i većih luka i lučica u kojima vlasnici drže svoja plovila i brodice.

Uglavnom se zna red te pravila ponašanja po Zakonom propisanom Pravilniku o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora republike Hrvatske. NN 181/04. Zakon je lijepo sve propisao kao i Zakon o morskom ribarstvu NN14/19.

Kolika se protuzakonita dobit ostvaruje na crnom tržištu ribe vidljiva je iz razgovora sa umirovljenim djelatnikom Pomorske policije inače podvodnim istraživačem  Velimirom Vrzićem. Snimio je video oslobađanja pet (5) hobotnica iz samo jedne vrše koje su se nalazile u vrši krivolovca.

– Na plovnom putu pristupa i unutar luke nalaze se desetine protuzakonitih vrša. Ako pogledamo da se samo u jednoj vrši nalazi 5 komada hobotnica odnosno cca. 10 kg. hobotnica a 1 kg. svježe Jadranske hobotnice je cca. 100 kn x 10 = 1000 kn u samo jednoj vrši. Ako pomnožimo to sa 40 dolazimo do 40.000,00 kn u jednom danu. Crno tržište cvijeta i „roba“ istog trenutka nalazi svog kupca u restoranu. Mimo svih inspekcija a ribari koji pošteno plaćaju poreze, imaju povlastice ostaju zakinuti i nekonkurentni jer imaju troškove a podvodno crno tržište ribe cvjeta – poručuje Vrzić.

Ministarstvo poljoprivrede je na svojim stranicama napravilo mogućnost „on line“ prijave podvodnog krivolova.

Međutim ribarska inspekcija nema niti jednog zaposlenog ronioca koji će zaroniti i izvaditi alat sakriven ispod površine mora. Kada pogledamo raznolikost Jadranske obale dolazimo do doslovnog masakra ribe. Osim u jednom slučaju. U slučaju kada ronilac oslobodi hobotnice i pusti ih na slobodu a krivolovac ostane kratkih rukava. Krivolovac, a ne pošten ribar.

Kako to izgleda pogledajte u video zapisu Velimira Vrzića, koji je nakon niza objava na svojoj Facbook stranici, pokrenuo i gogetfunding kampanju spašavanja hobotnica i riba te očuvanja ribljeg fonda, u svrhu prijave krivolovaca nadležnim institucijama RH-a te oslobađanju ribljeg fonda isključivo iz protuzakonitih ribolovnih alata koji se nalaze na protuzakonitim mjestima (luke i sl.)

Uživajte u oslobađanju 5 hobotnica iz vrše krivolovca kao i 5 rakova iz druge vrše istog krivolovca u jednoj manjoj lučici u Istri.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Moj učitelj, hobotnica – Jedan od najgledanijih dokumentaraca godine
HOBOTNICA – 14 činjenica koje niste znali o ovom čudesnom glavonošcu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.