2 min. čitanja

Moj učitelj, hobotnica – Jedan od najgledanijih dokumentaraca godine

Moj učitelj, hobotnica – Jedan od najgledanijih dokumentaraca godine
Foto: Screenshot / Youtube / Netflix

My Octopus Teacher ili Moj učitelj, hobotnica, dokumentarni je film Netflixa iz 2020.godine kojeg su režirali Pippa Ehrlich i James Reed. Glavne ulogu u filmu prezentiraju čovjek i hobotnica, odnosno Craig Foster koji je proveo roneći dan za danom s hobotnicom.

Film prikazuje kako je 2010. Foster počeo roniti u hladnoj podmorskoj šumi algi na udaljenom mjestu u False Bayu, blizu Cape Towna u Južnoj Africi. Lokacija je blizu Simon’s Towna na rtu poluotoka, koja je izložena hladnom Benguelskoj struji u Atlantskom oceanu.

Počeo je snimati svoja iskustva i s vremenom mu je pozornost privukla znatiželjna mlade hobotnice. Posjećujući njezinu jazbinu i mjesecima svakodnevno prateći njezino kretanje, pridobio je povjerenje životinje. Tjednima ga je izbjegavala: skrivajući se u svojoj jazbini, kamuflirajući se ili gurajući svoje gotovo tekuće tijelo u najbližu pukotinu kako bi pobjegla. A onda je, nakon 26 dana gotovo opsesivnog udvaranja, ispružila krak i dodirnula ga.

U filmu Foster opisuje kakav je utjecaj na svoj život imala ovakva veza s hobotnicom. U novom Netflixovom dokumentarcu “Moj učitelj, hobotnica” ovaj vas nježni trenutak pokreće na način na koji nikada niste mislili da bi pipak hobotnice omotan oko ljudske ruke mogao.

Najmoćniji trenutak za Fostera bio je kad mu je dopustila da je slijedi u lovu.

– Nije kao da ste u džipu i stignete na scenu lova na kopnu – objašnjava Craig Foster.

– U moru je intimno. Kad vas odluči pustiti u svoj svijet … vrlo je, vrlo poseban trenutak ne samo da budete prihvaćeni, već da se i vaša prisutnost kod nje osjeća prirodno, kao da joj pripadate u tom prostoru.

Film prikazuje hobotnicu koja se brani od jedne vrste morskih pasa (Pidžama psi ili Poroderma africanum). U jednom napadu hobotnica gubi krak, a zatim se povlači u svoju jazbinu da se oporavi, regenerirajući isti krak. Kasnije, nakon parenja s drugom hobotnicom i stvaranja velikog broja jajašca, hobotnica ugiba i na filmu se vidi kako joj morski pas oduzima tijelo.

Foster zatim opisuje učinak svog iskustva s hobotnicom na njegov odnos sa sinom i razvoj njegovog sina kao ronioca i studenta morskog života.

Film je pokupio izvrsne kritike, kako filmske, tako i morske struke, pa sve što nam na kraju preostaje jest – preporuka. Pogledajte ga!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

HOBOTNICA – 14 činjenica koje niste znali o ovom čudesnom glavonošcu
FOTOGRAF ODUŠEVLJEN Uslikao selfie s divovskom hobotnicom od 40 kg!
VIDEO Hobotnica sasvim običan video o ronjenju pretvorila u iznenađenje
FOTO/VIDEO: Kad se hobotnica zaigra…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.