2 min. čitanja

Većina svjetskih slanih močvara do kraja stoljeća će vjerojatno biti pod vodom

Većina svjetskih slanih močvara do kraja stoljeća će vjerojatno biti pod vodom
Foto: Unsplash

Niske močvare imaju veliku ulogu u kruženju dušika, djeluju kao ponori ugljika, štite obalu od olujnih valova i osiguravaju stanište za mnoge ribe, školjke i ptice. Ali prijeti im nestanak.

Niske močvare neki su od biološki najproduktivnijih ekosustava na Zemlji. Međutim, više od 90 posto svjetskih slanih močvara vjerojatno će biti pod vodom do 2100. godine, prema novom istraživanju. Rad je objavljen u časopisu Science of The Total Environment.

Nalazi dolaze iz 50-ogodišnjeg istraživanja u Great Sippewissett Marshu u Falmouthu u Massachusettsu, prenosi Phys.org.

Od 1971. godine znanstvenici mapiraju vegetativni pokrov na eksperimentalnim parcelama u ovoj močvari kako bi ispitali hoće li povećani dušik u okolišu utjecati na vrste močvarne trave. Zbog duljine studije, također su uspjeli otkriti učinke klimatskih promjena na ekosustav, posebno one uzrokovane ubrzanim porastom razine mora.

Istraživači su otkrili da povećana količina dušika pogoduje višoj razini vegetacije i povećanju površine močvare, ali bez obzira na koncentraciju dušika, ovi ekosustavi se neće moći oduprijeti potapanju zbog globalnog porasta razine mora.

- Mjesta poput Great Sippewissett Marsh vjerojatno će postati plitke uvale do prijelaza stoljeća - kaže istaknuti znanstvenik Ivan Valiela, glavni autor studije. Dodaje da će vjerojatno više od 90 posto svjetskih slanih močvara biti potopljeno i nestati ili se smanjiti do kraja stoljeća.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jesu li naša slatkovodna jezera poput Vranskog na Cresu ugrožena zbog mogućeg podizanja razine mora?
Čovjek je nepovratno promijenio klimu svojim djelovanjem a naši stručnjaci su otišli korak dalje te su istražili kakva nas klima i vrijeme očekuju do 2070. godine te jesu li naša slatkovodna jezera poput Vranskog na Cresu ugrožena zbog mogućeg podizanja razine mora. Istraživanje priobalnih krških v…
Podizanje razine mora prijetnja je poljoprivredi uz Sredozemlje
Rast razine mora uz obale Sredozemlja utječe na slanost poljoprivrednih područja što bi moglo dovesti da smanjenja proizvodnje hrane, upozorava Unija za Mediteran. Unija za Mediteran (UfM), institucija koja okuplja 27 država EU-a i još 16 s obala Sredozemnog mora, upozorava da se razina mo…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.