1 min. čitanja

VATROGASCI SPREMNI ZA LJETO: Prognoza im ne ide na ruku, pred nama su sušni mjeseci

VATROGASCI SPREMNI ZA LJETO: Prognoza im ne ide na ruku, pred nama su sušni mjeseci
Foto: Eddy Meštrović

Sve je spremno za vatrogasnu sezonu, potvrdili su za N1 glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković  i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

Dobra je vijest da je u prvih pet mjeseci zabilježeno gotovo značajno manje požara nego prošle godine u isto vrijeme, a loša vijest je da će ljeto biti toplije i s manje oborina od prosjeka, pa se mogu očekivati češći  požari.

Lovro Kalin iz DHMZ-a rekao je da je proljeće bilo hladno i kišovito, a oborina je bilo u granicama prosjeka, no klimatološko ljeto ukazuje da bi trebalo biti toplije od prosjeka s oborinama manjim od prosjeka, pa je i prognoza za protupožarnu sezonu relativno nepovoljna.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, potvrdio je da je sustav spreman premda je puno posla bilo zbog potresa i pandemije.

Sustav vatrogastva dobio je 450 novih vozila iz MUP-a preko EU fondova i drugih ulaganja. Osim toga, odobreno je zapošljavanje 1.176 sezonskih vatrogasaca u sedam priobalnih županija, uz 2.641 profesionalnih vatrogasaca.

Statistika je u prvom dijelu godine dobra. Smanjen je broj požara u odnosu na lani za prvih pet mjeseci. Ove su godine zabilježena 1.562 požara u odnosu na lanjskih 2.754.

Spremne su i sve MORH-ove zračne protupožarne snage, a najvjerojatnije stižu i dva kanadera. Damir Trut, pomoćnik ministra MUP-a, naglašava da su posebno pod nadzorom minski sumnjiva područja.

– Obavljen je 441 inspekcijski nadzor vezano za protupožarnu zaštitu. Obavljene su sve aktivnosti otklanjanja opasnosti od požara. Posebno su obilježeni i pod nadzorom minski sumnjiva područja. Također, Hrvatska će iz EU Rescue programa dobiti 100 milijuna dolara za dva kanadera – rekao je Trut.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.