2 min. čitanja

VATRA SE OTELA KONTROLI Unatoč zabrani, na otoku Krapnju palili smeće i građevinski otpad

VATRA SE OTELA KONTROLI Unatoč zabrani, na otoku Krapnju palili smeće i građevinski otpad
Foto: DVD Brodarica

KRAPANJ – Jučerašnje spaljivanje smeća i građevinskog otpada na otoku Krapnju otelo se kontroli. Kazali su tako iz Županijskog centra 112 za ŠibenikIN u komentaru na neugodnu situaciju kojoj su svjedočili brojni građani.

– Jutarnji prizor iz Krapnja na noge je dignuo sve nadležne službe. Još jednom apeliramo na mještane i ostale koji se oglušuju na zabranu spaljivanja na otvorenom prostoru. Od 1. lipnja na snagu je stupila zabrana spaljivanja, a ne moramo vam govoriti kako samim činom riskirate i novčane kazne! – poručuju iz DVD-a Brodarica-Krapanj.

Vatra se u Brodarici otela kontroli i prošlog tjedna, također zbog spaljivanja biljnog otpada. Srećom, plamen nije zahvatio susjednu borovu šumu i kuće u blizini, podsjeća ŠibenikIN.

Loženje vatre zabranjeno je na svim otvorenim prostorima (poljoprivredno zemljište, zaštićeni dijelovi prirode, šume, šumska zemljišta, zemljište u neposrednoj blizini šume, zemljište na kojem su građevine javne i poslovne namjene, obalni pojas, odlagališta otpada, gradski parkovi, okućnice i ostali otvoreni prostori).

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2 do 15 tisuća kuna.

Također, propisana je i novčana kazna u iznosu od tisuću do 15 tisuća kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Istim Zakonom, za pravnu osobu koja propustom izazove požar, predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 2 do 15 tisuća kuna.

Policija podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti. Više o tome pročitajte OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VATROGASCI SPREMNI ZA LJETO: Prognoza im ne ide na ruku, pred nama su sušni mjeseci
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.