3 min. čitanja

VAPAJ S LASTOVA Na otoku je hitno potreban ultrazvuk - Skupljaju se donacije!

VAPAJ S LASTOVA Na otoku je hitno potreban ultrazvuk - Skupljaju se donacije!
Foto: Depositphotos

Svako malo mediji pišu o muci koju na Latovu muče za zdravstvenom skrbi i neadekvanom hitnom službom koja ugrožava živote lokalnog stanovništva i posjetitelja.

Lastovci imaju samo jednog zubara i liječnicu, a nemaju ni najobičniji ultrazvuk. koji im, kako ističu u otvorenom pismu, ne žele kupiti ni matični Dom zdravlja, ni Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije. U stomatološkoj ordinaciji radi dr. Goran Karaga, a u ambulanti za obiteljsku medicinu dr. Ema Milović i medicinske sestre Matea Lešić i Emili Buković Kendjel.

Doktorica Milović i Ante Tonći Prizmić, upravitelj lastovske župe sv. Kuzme i Damjana, pokrenuli su stoga humanitarnu akciju. Evo što su napisali su svojoj objavi.

- Zdravstvenu uslugu na Lastovu konstantno pokušavamo unaprijediti i stanovnicima otoka omogućiti ravnopravnost u dobivanju medicinske skrbi. Svi znamo za probleme koje udaljenost nosi, hitne intervencije, nedostupnost helikopterske službe, hitne brodice koja je u Dubrovniku, putovanje na preglede do Splita ili Dubrovnika...

U svrhu prevencije bolesti i lakšeg dijagnosticiranja hitnih stanja, želja mi je, uz Vašu pomoć, dovesti na otok ultrazvučni aparat s dvjema sondama koje će omogućiti pregled hitnih stanja abdomena, krvnih žila i srca te (uz puno vjeżbe i edukacije) u konačnici i preventivne preglede.

Budući da kupovanje uređaja preko Doma zdravija ili Zavoda za hitnu medicinu predstavlja gotovo nemoguć zahtjev, ovim putem Vas želim pozvati da skupa uz donacije kupimo otočni ultrazvuk.

Taj uređaj neće biti ni moj, niti Doma zdravlja, a niti Zavoda za hitnu medicinu, već Vaš, odnosno Naš zajednički! Otok bi imao svoj ultrazvuk koji će ostati ovdje bez obzira koliko se liječnika i medicinskog osoblja, vlasti i uprava, domova zdravlja promijenilo.

Ultrazvuk je prijeko potreban na ovako udaljenoj lokaciji u svrhu brže dijagnostike. Prije nekoliko tjedana prošla sam i položila tečaj za brzu dijagnostiku ultrazvukom.

U kontaktu sam s hrvatskom tvrtkom "Stiv med" koja je dala ponudu za prijenosni ultrazvuk s dvije sonde. Ponudu na iznos od 14 tisuća eura također prilažem uz ovo pismo.

Uređaj je prijenosan što uvelike olakšava korištenje u slučaju nepokretnosti pacijenta. Sastoji se od tableta na kojem se može zabilježiti snimka ultrazvuka i poslati specijalistima kad se odlazi negdje na pregled. Ima dvije sonde, jednu kojom pregledavamo krvne žile i srce te drugu koja omogućuje pregled abdomena i pluća.

Smatram da je ovo izvrsna prilika da se udružimo u svrhu poboljšanja medicinske usluge otoka. Svjesna sam toga da stiže sezona, svi ste u maksimalnim pripremama i fokusu na ljeto.

Foto: Depositphotos

Kako se Vi pripremate, tako se i mi pripremamo na utrostručenje obujma posla, na puno hitnih kompliciranih intervencija... Mišljenja sam da je sada idealan trenutak da se uređaj dovede na otok, radi zdravija svih nas i naših gostiju.

Ovim putem upućujem molbu za Vašu financijsku pomoć. U dogovoru s don Tončijem, župa je dala na korištenje župni račun u HPB banci.

Sukladno financijskim mogućnostima, svoje donacije možete uplatiti na IBAN: HR6623900011101154905 s napomenom "donacija za ultrazvuk". Donacija se može donijeti i u župni ured.

U moje ime i u ime svih zdravstvenih djelatnika na Lastovu, unaprijed Vam zahvaljujem na svakoj Vašoj donaciji.

S poštovanjem, Ema Milović, dr. med. i don Tonći Ante Prizmić, upravitelj župe.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

NEDOPUSTIVO Ako vam na Lastovu hitni prijevoz zatreba iza 19 sati - jao vama!
Pravo na život malo znači onima kojima hitna medicinska pomoć zatreba na najudaljenijem naseljenom hrvatskom otoku! Zamislite da na jednom od predivnih hrvatskih otoka, otoku Lastovu, doživite prometnu nesreću. Pri svijesti ste, u šoku, prolaznici zovu hitnu pomoć, vama zuji u ušima, u strahu ste. Čujete kako prolaznici zovu hitnu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.