2 min. čitanja

Uzimanje pijeska s plaža na ovom otoku, kažnjava se do 3 tisuće eura

Uzimanje pijeska s plaža na ovom otoku, kažnjava se do 3 tisuće eura
Foto: Pixabay

Odlazak na talijanski otok Sardiniju, poznat po svojim prekrasnim pješčanim plažama i kristalno čistom moru, mogao bi vam se vrlo lako pretvoriti u noćnu moru i to zbog jednog jedinog, ali zabranjenog poteza – uzimanja pijeska s plaže.

Sardinijske vlasti uporno se bore s “pohlepnim” turistima koji svake godine s otoka odnesu nekoliko tona pijeska. Pješčane plaže glavna su atrakcija na ovom talijanskom otoku, a koje nisu ugrožene samo erozijom već i krađom pijeska od strane turista pa su tamošnje vlasti prije koju godinu odlučile tome stati na kraj.

Foto: Pijesak na Sardiniji/Pexels

Prema zakonu donesenom 2017. godine, trgovina pijeskom, šljunkom i školjkama je ilegalna te se kažnjava novčanim iznosima do 3000 eura. Najbizarniji slučaj krađe dogodio se prije dvije godine kada je policija u trajektnoj luci Torres uhvatila francuski par koji je u svom automobilu prevozio 40 kilograma bijelog pijeska s plaže. Turisti su tvrdili da su pijesak uzeli kao suvenir te da nisu znali da krše zakon.

Nešto slično dogodilo se nedavno u sardinijskoj zračnoj luci, gdje je policija s maksimalnom kaznom globila ekipu koja je pokušala prokrijumčariti 4 kilograma pijeska.

Foto: Plaža Cala Goloritze/Pixabay

Tamošnje vlasti ozbiljno su pristupile zaštiti svojih plaža pa se tako na jednoj od najpoznatijih plaža Spiaggia della Pelosa, na pijesku može ležati jedino ako ispod ručnika imate slamnatu prostirku. Pušenje je, naravno, zabranjeno, a kako bi se graničio broj posjetitelja, ulaz na mnoge plaže se naplaćuje.

Inače, i u Hrvatskoj vrijedi pravilo da je kamen s plaže “rudno dobro”, što znači da ako vas komunalni redar uhvati u skupljanju kamenja s plaža, može vas prijaviti za “krađu rudnog blaga” Republike Hrvatske.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.