2 min. čitanja

Utvrđuje se šteta od potresa na širem dubrovačkom području

Utvrđuje se šteta od potresa na širem dubrovačkom području
Foto: Facebook / Trnovica

DUBROVNIK – Prošla su četiri dana od velikog potresa u Bosni i Hercegovini, a na širem dubrovačkom području na vidjelo i dalje izlaze oštećenja na stambenim i drugim objektima. Seizmolozi obilaze dubrovačka brda, postavljajući mobilne seizmografske uređaje.

Samo dvadesetak kilometara od epicentra potresa u Bosni i Hercegovini, udaljeno je mjesto Trnovica u Dubrovačkom primorju, a na stogodišnjim kućama u mjestu, ovih se dana, nažalost, mogu primijetiti posljedice potresa.

– Vi čujete da pada kamenje, vi ne znate ruše li se i kuće, noć je, ruše se suhozidi i čovjek ne zna je li pada sve oko njega ili ne, škripe krovovi – prisjeća se dramatičnih trenutaka Pero Grošeta, Trnovica.

– Sve što se moglo razbiti, razbilo se, zid nam je puknuo – kaže Antonija Broketa, Trnovica.

Crkva svetog Ilara u Mlinima nakon potresa treba novi krov. Nedavno obnovljena unutrašnjost crkve puna je pukotina, prenosi HRT.

– Crkva je bila sva bijela, prljava od kreča na sve strane i popadali su križevi i svijećnjaci u crkvi i onda smo vidjeli pukotine u crkvi i na crkvi – rekao je don Miljenko Babaić, župnik župe svetog Ilara, Mlini.

Pukotine su nastale i na zgradi dječjeg vrtića u Trstenom, no statika objekta na sreću nije ugrožena.

– Ni u jednom momentu djeca nisu bila tu ugrožena, ali ipak zbog oštećenja fasade, a u dogovoru s osnivačem, odlučili smo da djecu izmjestimo u objekt u Zatonu – objašnjava Dijana Brkić, ravnateljica Dječjeg vrtića Pčelica.

Seizmolozi ovih dana imaju pune ruke posla. Obilaze instrumente na širem dubrovačkom području te postavljaju nove, mobilne instrumente koje su donijeli s Banovine.

– Važnost ovih uređaja je da se dobiju zapisi svih ovih naknadnih potresa koji se svakodnevno događaju, pa i onih najslabijih koji se ne osjete – objašnjava Krešimir Kuk, seizmolog.

– Trebamo pronaći što mirniju lokaciju, a to znači da se moramo izdvojiti iz područja gdje je jaka ljudska aktivnost, promet i to, dakle tražimo neko mirno mjesto, ali svejedno treba nam opet i kvalitetna struja i dobar signal interneta da možemo te podatke slati u centar u Zagrebu – ističe Snježan Prevolnik, seizmolog.

Podrhtavanje tla i dalje se osjeti. Koliko god su se Dubrovčani na to naviknuli, nadaju se da ova situacija neće potrajati.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovačko primorje bilježi značajne štete od potresa: “Nitko nas nije obišao!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.