1 min. čitanja

USVOJEN PRIJEDOG – Jabučka kotlina pod međunarodnom zaštitom

USVOJEN PRIJEDOG – Jabučka kotlina pod međunarodnom zaštitom
Jabuka / oto: Jurica Gašpar

Na 41. zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) usvojen prijedlog Europske unije za uspostavu područja ograničenog ribolova (FRA) u Jabučkoj kotlini kojim se zabranjuje izlov pridnene ribe.

Prijedlog EU, temeljen na radu MedReAct-a i Projekta za obnovu Jadrana, obuhvaća tri ribolovna područja u kotlini od kojih je jedan zatvoren za svaki oblik ribolova pridnene ribe (koćarenje, postavljanje parangala, mreže), a na ostala dva će se ribolov znatno ograničiti.

– Odluka kojom će Opća komisija za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) zaštititi Jabučku kotlinu prekretnica je koja pokazuje da se napredak može postići čak i na područjima čija je eksploatacija jako uzrokovana ribarstvom. Čestitamo Općoj komisiji za ribarstvo na Mediteranu, Europskoj uniji i svim onim znanstvenicima koji su dugo radili na oporavku ovog područja i Jadranskog mora. – rekla je Domitilla Senni iz MedReAct-a.

Photo: MedReAct

Kako bi se zaštitio Jadran stvoren je međunarodni savez Projekt za obnovu Jadrana (Adriatic Recovery Project) koji ujedinjuje organizacije za zaštitu okoliša i istraživačke organizacije s ciljem očuvanja osjetljivih morskih ekosustava Mediterana i staništa neophodnih za jadranske riblje vrste.

Projektom koordinira MedReAct (Mediterranean Recovery Action) – nevladina organizacija koja se bavi obnovom morskih ekosustava Mediterana – u suradnji s nevladinim organizacijama Legambienteom, Marevivom, sveučilištem Stanford i politehničkim sveučilištem talijanske pokrajine Marche.

MedReAct / Dalmacija danas

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.