5 min. čitanja

Usred sezone zapalio se novi brod Lučke kapetanije, a istodobno ih je više u kvaru i na remontu!

Usred sezone zapalio se novi brod Lučke kapetanije, a istodobno ih je više u kvaru i na remontu!
Foto: Morski HR

MILNA - Dok su prevozili pacijenta, zadimilo je u motornom prostoru, potpuno nove brodice za hitni medicinski prijevoz iz Milne na otoku Braču, niti osam mjeseci staru. No, niti je to prvi ovakav kvar, niti je ovo jedina brodica koja trenutno nije operativna. Morski HR donosi fotografije i doznaje da su još najmanje četiri plovila Lučkih kapetanija na popravcima u šibenskom brodogradilištu Iskra, od toga najviše je novih plovila, proizvedenih upravo u Iskri.

Brod Pojišan ide tegliti 8 mjeseci staru brodicu za hitnu medicinsku intervenciju

Izvori iz Lučkih kapetanija nam kažu da se ovdje radi o više problema; 1. brodovi se preeksploatiraju, 2. nova plovila nemaju strojara, pa samim tim nitko nikad ne gleda u strojarnicu, već se brodice poput automobila samo uključe i plove i 3. za svaki popravak na plovilu, Lučke kapetanije se moraju obraćati formalnom vlasniku, Ministarstvu zdravstva, pa su posade novih plovila praktički samo taksisti koji ih koriste.

"Zbili sve u 14,99 metara" - Iskrs: "Brodovi su u visokoj eksploataciji"

Posade nam se žale i da su brodovi građeni po točnim specifikacijama naručitelja, odnosno Ministarstva zdravstva i Ministarstva mora, gdje je u malo prostora ugurano poprilično opreme, za dio koje smatraju da je suvišna.

- Trebalo je sve to zbiti na 14,99 metara, kako se plovilo ne bi zvalo "brod", nego "brodica", odnosno kako posada ne bi morala imati dežurstva i da bi se smanjio njihov broj i pomorski dodatak kad nisu kod kuće, pa eto sad nemaju ni strojara. Brodovi se sada dosta kvare i ono što je na papiru bilo "jeftinije", sad će ispasti skuplje - govori nam jedan od izvora s kojima smo razgovarali na ovu temu.

Direktor Iskre, Roko Vuletić - Foto: Morski HR

Direktor Iskre, Roko Vuletić za Morski HR potvrđuje da Iskra prema ugovoru -

- Mi smo izgradili i primopredali potpuno funkcionalne brodove, no oni su u visokoj eksploataciji i za ovaj kvar na brodici iz Milne tek trebamo utvrditi o čemu se točno radi. Prve indikacije su da se ne radi o većem kvaru, već pregrijavanju ili nešto slično. Treba reći da Iskra daje i dvije godine garancije na svoja plovila i to također poštujemo. Naša reakcija je uvijek brza, a dio brodova je trenutno u redovnom servisu.

Ministarstvu mora poslali smo upit o tome što se dogodilo, te zašto su dubrovačka i zadarska brodica za hitne intervencije još na popravku u Iskri? Je li upitna sigurnost novoisporučenih plovila i radi li se o istim kvarovima?

Osim novih, i stari brodovi Danče iz Dubrovnika i Nehaj iz Senja su istovremeno također u remontu, a brodogradilište je posjetio i Šibenik iz Šibenika. Koji brodovi pokrivaju ta područja u međuvremenu, te s obzirom na još nekoliko otkaza iz lučkih kapetanija, ima li dovoljno ljudi i plovila za pokrivanje tog velikog akvatorija?

Ministarstvo mora: "U niti jednom trenutku pacijenti niti posade nisu bili ugroženi"

Odgovor iz Ministarstva mora prenosimo u cijelosti:

- Zahvaljujemo na vašem upitu vezano uz operativni status lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava, u pitanju raspoloživosti brodica za potrebe izvršavanja zadaća hitnoga medicinskog prijevoza pacijenata i nadzora sigurnosti plovidbe, obavještavamo Vas kako se sve zadaće izvršavaju redovno.

Dana 25. lipnja 2024. godine, u 23:23 sata na brodici za hitni medicinski prijevoz koja je raspoređena u Lučku ispostavu Milna uočena je pojava bijelog dima na otvorima ventilatora strojarnice pa je posada ugasila motore nakon čega se aktivirao protupožarni alarm u strojarnici. Pozvana je Javna vatrogasna postrojba Split koja je došla na brodicu, ali nije bilo potrebe za intervencijom te su preventivno ostali dežurati. Slijedeći dan brodica je upućena u brodogradilište na defektažu kvara i popravak.

Brodica za hitni medicinski prijevoz raspoređena u Lučku kapetaniju Dubrovnik je na godišnjem remontu i trebala bi se vratiti u službu slijedeći tjedan.

Brodica za hitni medicinski prijevoz raspoređena u Lučkoj kapetaniji Zadar izašla je iz brodogradilišta i nakon završetka remonta brodica redovno obavlja zadaće.

Želimo napomenuti kako su brodice iz sastava Lučke kapetanije Dubrovnik i Zadar upućene na redovite godišnje remonte i ne povezuju se sa događajem na brodici raspoređenoj u nadležnost Lučke kapetanije Split.

Također, tijekom navedenih događaja u niti jednom trenutku pacijenti niti posade nisu bili ugroženi, dok su svi ugrađeni brodski sustavi obavješćivanja aktivirani u skladu sa funkcionalnim specifikacijama.

Brod Danče nalazi se u redovitom godišnjem remontu koji se odužio zbog potrebe ugovaranja i obavljanja dodatnih radova i završetak se očekuje u slijedećih desetak dana. Uzevši u obzir da su brod Danče i brodica na obavljanju redovitog godišnjeg remonta, pokrivanje akvatorija, osim sa brodicom raspoređenom u Ispostavu lučke kapetanije Korčula, pokriva se u suradnji sa nadležnom postajom pomorske policije.

Brod Nehaj nalazi se na obavljanju redovitog godišnjeg remonta, a pokrivanje akvatorija Lučke kapetanije Senj obavlja se novonabavljenom brodicom, poručuju iz Ministarstva mora.

"Malobrojni smo, kriminal nas je nadjačao"

No s terena iz više različitih izvora od Istre do Dubrovnika doznajemo kako Lučke kapetanije diljem Jadrana u mnogome pokrivaju druge službe, policija, obalna straža, carina, pa čak i privatne tvrtke, posebno one specijalizirane za traganja i spašavanja.

- Da smo malobrojni i nedostatni na terenu, dokazuje i sve veći broj nedozvoljenih ponašanja pojedinaca na pomorskom dobru, za koje najčešće izostaje reakcija na terenu. Kriminal nas je nadjačao - kazuju nam naši izvori iz Lučkih kapetanija koji potvrđuju i napise Morskog HR o porastu devastacija i protupravnih ponašanja u pomorskoj plovidbi, unatoč strožim propisima koji su na snazi.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.