4 min. čitanja

Uplovljavanjem topovnjače Dubrovnik u Loru, uspješno provedeno sudjelovanje pripadnika HRM-a u misijama u Sredozemlju

Uplovljavanjem topovnjače Dubrovnik u Loru, uspješno provedeno sudjelovanje pripadnika HRM-a u misijama u Sredozemlju
Foto: HRM/D. Mišić

Povratak 6. HRVCONa-a iz NATO operacije Sea Guardian u Sredozemlju i 4. HRVCON-a SNMCMG2 Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2.

Uplovljenjem raketne topovnjače RTOP-42 Dubrovnik u splitsku luku Lora, u subotu 5. studenog 2022., završen je angažman 6. hrvatskog kontingenta (6. HRVCON OSG) u NATO vođenoj operaciji Operation Sea Guardian (OSG) u Sredozemlju. U Split su se vratili i pripadnici 4. hrvatskog kontingenta (4. HRVCON SNMCMG2), nakon završetka njihova angažmana u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2).

Uz zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kontraadmirala Ive Raffanellija, dočeku pripadnika kontingenata u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ nazočili su načelnici Odjela i zapovjednici postrojbi HRM-a. Zahvaljujući pripadnicima na uspješno provedenim zadaćama, zapovjednik HRM-a je istaknuo:

- Ni u jednom trenutku nismo dvojili da ovaj tim i posada neće opravdati ukazano povjerenje i predstaviti Hrvatsku ratnu mornaricu, naše Oružane snage i domovinu u najboljem svjetlu. Posebno vam čestitam na osobitom doprinosu kojeg ste iskazali promišljanjem i postupanjem u zahtjevnim situacijama, čime ste potvrdili najvišu razinu spremnosti.

U prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru, 6. HRVCON OSG upućen je 13. listopada u područje operacije. Dan nakon isplovljenja, 14. listopada, kontingent je sudjelovao u vježbi NEPTUNE STRIKE 22 u sklopu GEORGE H. W. BUSH CSG - udarne skupine nosača zrakoplova.

Integrirane u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian, snage Grčke, Hrvatske, Italije, Njemačke, Portugala, Sjedinjenih Američkih Država i Turske, predvođene zapovjednim brodom TCG SALIHREIS i RTOP-42 DUBROVNIK, protekla su tri tjedna patrolirale u području središnjeg Sredozemlja.

U dijelu operacije pod nazivom Focused Operations (FOCOPS 22-5), pod zapovijedanjem NATO pomorskog zapovjedništva (MARCOM) u Northwoodu (UK) snage su provodile multidimenzionalni 24-satni nadzor pomorskih aktivnosti, u cilju razmjene informacija koje se potom analiziraju kako bi se utvrdile i istraživale aktivnosti koje bi potencijalno mogle predstavljati prijetnju pomorskoj sigurnosti.

Operacija Sea Guardian pokrenuta je u studenom 2016. kao slijednica operacije Active Endeavour. Riječ je o pomorskoj sigurnosnoj operaciji NATO-a koja nije obuhvaćena člankom 5., a čiji je cilj suradnja ​​s dionicima u Sredozemlju i NATO partnerima na održavanju svijesti o pomorskoj situaciji, odvraćanju i borbi protiv terorizma te jačanju izgradnje kapaciteta, interoperabilnosti i promicanja uzajamnih interesa.

Osim potpore svijesti o pomorskoj situaciji, poštivanja slobode plovidbe, provođenja zabrane, pomorskog protuterorizma i doprinosa izgradnji kapaciteta, zadaće obuhvaćaju suzbijanje širenja oružja za masovno uništenje i zaštitu kritične infrastrukture.

Zapovjednik 6. HRVCON-a OSG kapetan korvete Stanko Mašković rekao je:

- S ponosom mogu reći da je zadaća izvršena u potpunosti. Od upućivanja u područje operacije, integracije snaga, provedbe zadaća na moru i povratka u Hrvatsku prikazali smo uvježbanost, održivost i samostalnost djelovanja u svim fazama operacije. Unatoč izazovima koji su nas pratili od prvoga dana, Hrvatsku ratnu mornaricu i Republiku Hrvatsku predstavili smo u najboljem svjetlu, potvrdivši ugled koji hrvatski mornar ima kod svojih saveznika i partnera. Prevalili smo više od 4500 nautičkih milja, pokazali smo naše mornaričke sposobnosti, vjerodostojnost Hrvatske ratne mornarice i Republike Hrvatske kao NATO saveznika te dodatno pridonijeli unaprjeđenju odnosa s partnerima. U prilog tome su pohvale koje smo dobili i od zapovjednika naše taktičke skupine.

U području Sredozemlja, u sastavu savezničkih snaga za NRF (NATO Response Force), u aktivnostima SNMCMG2 sudjelovala su četiri pripadnika voda protuminskih ronitelja Flote HRM-a. Od kolovoza tim je bio u sastavu posade talijanskog lovca mina ITS „VIAREGGIO“.

Dužnost voditelja 4. HRVCON-a za SNMCMG2 obnašao je narednik Jure Skokandić koji je tom prigodom rekao: „Nakon sedamdeset i pet dana koje smo proveli s talijanskim kolegama u aktivnostima SNMCMG2 zadovoljstvo mi je izvijestiti o još jednoj uspješno izvršenoj misiji. Zahvaljujem kolegama na profesionalnom odnosu prema zadaćama koje su provedene na najvišoj razini. Posebno ističem sudjelovanje u vježbama DYNAMIC MARINER/ MAVI BALINA 22 te NEPTUN STRIKE 22 koje su predstavljale priliku za prezentiranje naših sposobnosti i iskustava značajnih za profesionalni razvoj.“

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Topovnjača “Dubrovnik” u NATO operaciji na Mediteranu
RTOP-42 „Dubrovnik“ ulazi u zadnji tjedan svog sudjelovanja u NATO operaciji „Sea Guardian“ na Mediteranu. Planirani završetak angažmana je subota 05. studenog, a od utorka 25. listopada hrvatska raketna topovnjača ponovno je isplovila iz talijanske luke Catania prema području djelovanja na središn…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.