2 min. čitanja

Uspjeh rapskih maslinara u Zagrebu

Uspjeh rapskih maslinara u Zagrebu
Foto: Unsplash

RAB - Na 8. Festivalu maslina u Zagrebu sa zapaženim uspjehom sudjelovalo i sedam rapskih maslinara. Naime, kući su se vratili s osvojene dvije zlatne, jednom srebrnom i dvijema brončanim medaljama.

U hotelu Westin 4. i 5. ožujka 2023. održan je 8. Festival maslina u Zagrebu koji se odvijao u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta, a na kojem je sa zapaženim uspjehom sudjelovalo i sedam rapskih maslinara.

Uzorke svojih ulja na ocjenjivanje je predalo sedam maslinara s otoka Raba; Davor Andrić, Željko Dumičić - Luka, Josip Dedić, Marica i Darko Dedić, Joško Jurešić - Kačka, Stjepan Jurešić i Slavko Rak.

Rabljani su na ovoj manifestaciji postigli značajan uspjeh s osvojene dvije zlatne, jednom srebrnom i dvijema brončanim medaljama. Obje rapske zlatne medalje, u svojem trećem sudjelovanju na ovoj manifestaciji, osvojio je Davor Andrić, poznati rapski hotelijer i ugostitelj, i prvi gradonačelnik grada Raba u slobodnoj Hrvatskoj.

Jednu zlatnu medalju dobilo je njegovo ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno od čiste oblice, ili kako je Rabljani nazivaju od orkule, dok je drugim zlatom nagrađeno njegovo ekstra djevičansko maslinovo ulje iz kategorije višesortnih maslina. Sam Davor Andrić napomenuo je da je ovo ulje proizveo iz točno 17 sorti maslina.

Preostale tri medalje za Rabljane osvojili su Josip Dedić srebrnu, dok je po jedna brončana pripala Josipu Jurešiću - Kački i Željku Dumičiću - Luki, prenosi Rab Danas.

Davoru Andriću, počevši s 2020., ovo je već treće sudjelovanje na Festivalu maslina u Zagrebu, a u prethodna dva već se ovjenčao s tri zlata, pa je sada ponosni vlasnik pet zlatnih maslinarskih kolajni.

Na ocjenjivanju ulja sudjelovalo je rekordnih 306 uzoraka iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kemijsku i senzorsku analizu svih ulja proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA - Zadar. U kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU) razvrstano je 261 ulje, što je 85,3 posto svih ulja, 39 ulja (12,7 posto) kategorizirano je kao djevičansko (DMU), a samo 6 ulja (2 posto) bila su lampante.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.