1 min. čitanja

Uskoro promjene na autocesti - Ovo je šest glavnih prednosti novog naplatnog sustava

Uskoro promjene na autocesti - Ovo je šest glavnih prednosti novog naplatnog sustava
Foto: Depositphotos

U veljači ove godine izabran je novi sustav naplate za hrvatske autoceste zahvaljujući kojem će naplatne kućice biti stvar prošlosti.

N1 je upitao Hrvatske autoceste (HAC) kad možemo očekivati promjene na autocesti i što će biti najveća promjena za vozače.

- U tijeku je postupak potpisivanja ugovora s odabranom Zajednicom ponuditelja SkyToll, a. s. Bratislava, Slovačka i TollNet a.s., Prag, Češka - odgovorili su iz HAC-a.

- Nakon potpisivanja ugovora, predviđeni rok realizacije projekta je dvije godine od uvođenja Izvođača u posao - rekli su iz HAC-a.

Kao glavne prednosti novog sustava u odnosu na sadašnji iz HAC-a navode:

Novi jedinstven sustav naplate koristiti će se na svim dionicama u RH.

Novi elektronički sustav naplate temelji se na slobodnom protoku vozila jer nema zaustavljanja zbog naplate pa se povećava protočnost i smanjuju štetne emisije uzrokovane zastojima i kolonama.

Korištenje ENC-a bit će obavezno za teška vozila, dok će korisnici lakih vozila imati mogućnost izbora između korištenja ENC uređaja ili sustava očitanja registracijskih oznaka.

Više od 85 % svih turista u RH dolazi cestovnim putom pa je ponuđeno rješenje prilagođeno za korisnike koji nemaju potrebu za nabavljanjem ENC uređaja, već će koristiti naplatu putem očitanja registarskih oznaka.

Procjenjuje se da će novi sustav efikasno funkcionirati (bez potrebe za većim nadogradnjama) najmanje sljedećih 15 godina.

Potpuna digitalizacija cijelog procesa.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.