1 min. čitanja

Prijavite se na radionicu o održivom upravljanju plažama

Prijavite se na radionicu o održivom upravljanju plažama
Foto: Čitatelj

Morske plaže su visoko vrijedan resurs, u mnogim zemljama svijeta i izdašan izvor prihoda pa ne čudi stoga što i u Hrvatskoj posljednjih desetljeća rastu apetiti lokalnih zajednica, ali i privatnih investitora za ovim profitabilnim, no prije svega javnim dobrom. Nažalost, zadnjih godina svjedoci smo potpunog nereda u sustavu upravljanja hrvatskim plažama.

Nemali broj puta našem portalu obraćali su se ogorčeni stanovnici pojedinih područja uz obalu, šokirani načinom na koji se lokalna zajednica odnosi prema plažama. Posebno ih je brinula činjenica što se plaže nasipavaju materijalom koji niti je prirodan, a još manje poželjan u morskom ekosustavu.  

Činjenica je da su plaže izdašan izvor prihoda za lokalnu zajednicu, još više za privatnike kojima su plaže dane u koncesiju na određeni period. Oni koji upravljaju plažama dužni su ih i održavati, no pitanje je rade li to svi u skladu s pravilima struke? Na taj se problem posljednje 3 godine fokusirao projekt Beachex, koji okuplja građevinske i ekološke stručnjake koji obavljaju stručni nadzor nasipanih plaža.

U sklopu navedenog projekta, koji službeno traje do 2023. godine, organizirane su radionice i edukacije za sve one koji su uključeni u održavanje plaža. Jedna takva radionica pod nazivom Održiva gradnja plaža – gradnja novih i povećanje kapaciteta postojećih plaža, održat će se 6. listopada u Zagrebu.

Na radionici će biti prezentirana nova saznanja i rezultati projekta Beachex o dohranjivanju plaža, kao i iskustva različitih stručnjaka u području građevinarstva, geologije i biologije te iskustva projektiranja i upravljanja plažama. Radionica će se održati na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a za istu je potrebna prethodna prijava koju je moguće ispuniti na ovom LINKU.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.