2 min. čitanja

Uručeni ugovori za otoke u Splitsko-dalmatinskoj županiji vrijedni 4,9 milijuna kuna

Uručeni ugovori za otoke u Splitsko-dalmatinskoj županiji vrijedni 4,9 milijuna kuna
Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Predstavnicima srednjodalmatinskih otoka jučer su uručeni ugovori iz Programa razvoja otoka, a sredstva su dobili Jelsa, Sućuraj, Sutivan, Pučišća, Postira, Šolta, Nerežišća i Bol te gradove Supetar, Trogir, Komiža, Hvar, Stari Grad i Vis.

Ukupno je dodijeljeno 15 ugovora u vrijednosti od 4,9 milijuna kuna, a osim općinama i gradovima, ugovor je dodijeljen i Splitsko-dalmatinskoj županiji i to za dovršetak gradnje Klesarske škole Pučišća. Predstavnici otočkih lokalnih zajednica istaknuli su kako im ovakva sredstva puno znače jer se radi o manjim projektima s kojima ne mogu aplicirati na fondove Europske unije, a sami gradovi često nemaju dovoljno sredstava.

Među odabranim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveći mogući iznos od 450 tisuća kuna osiguran je za dovršetak dogradnje Klesarske škole Pučišća na otoku Braču, rekonstrukciju i energetsku obnovu objekta u poslovnoj zoni Vis (Starine), uređenje igrališta uz dječji vrtić u Bolu na Braču te drugu fazu izgradnje i opremanja parka Borići u Nerežišćima. Ostali će projekti biti financirani s iznosima od 105 do 420 tisuća kuna.

Program razvoja otoka provodi se jednom godišnje, lokalnog je karaktera i ima za cilj otočnoj zajednici omogućiti realizaciju prioritetnih malih kapitalnih infrastrukturnih projekata kako bi se umanjile regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Hrvatske. Osnovni cilj Programa je stvaranje povoljnih preduvjeta za održiv otočni gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz financijsku podršku i poticanje razvoja otočnih specifičnosti. U državnom proračunu za 2022. godinu za ovaj program osigurano je 17,6 milijuna kuna.

Obuhvat Programa odnosi se na sve naseljene otoke u Hrvatskoj, a namijenjen je izgradnji, rekonstrukciji, obnovi, uređenju, modernizaciji komunalne, prometne, društvene, javne, poduzetničke ili turističke infrastrukture. Podrška je usmjerena i na infrastrukturne projekte koji doprinose zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti i/ili su namijenjeni korištenju obnovljivih izvora energije.

Iz ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU rečeno je kako će se i u novom financijskom razdoblju u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. nastaviti ulagati u otoke, i to kroz poticanje integriranog i uključivog lokalnog društvenog i gospodarskog razvoja, lokalnog razvoja u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti u područjima koja nisu urbana. Za tu namjenu predviđeno je 150 milijuna eura.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.