7 min. čitanja

Urednik portala Morski HR za N1 televiziju: “Pravda nije jednaka za sve, dokazali smo to svojim pričama”

Urednik portala Morski HR za N1 televiziju: “Pravda nije jednaka za sve, dokazali smo to svojim pričama”
Foto: N1 / Screenshot

O tome kako pravila nisu jednaka za sve, kako se iskrivljuju ili krivo tumače zakoni, žmiri se na iste stvari kod povlaštenih u odnosu na obične građane, na primjeru nekoliko istraženih priča našeg portala, s novinarem N1 televizije Hrvojem Krešićem razgovarao je glavni urednik portala Morski HR, Jurica Gašpar.

Kuščević, hrvatski Monty Python i paradoksalna demencija

Jedna od tema s kojom se vi već uspješno bavite na vašem portalu je nedosljednost i nepostojanje istih mjerila u državi za „velike“ i „male“, da to tako u najkraćim crtama kažemo. Vi ste se dosta dugo i učinkovito, dosta strpljivo i uporno bavili slučajem bivšeg ministra Lovre Kuščevića, koji je u jednom trenutku uhvaćen, čak i nije uhvaćen, sam se pohvalio, ulovom kojim se nikako nije smio hvaliti. O čemu se radilo?

– To je samo jedan primjer kako u Hrvatskoj funkcionira pravna država. Dakle, radilo se o dvije ribe, dva igluna, koja nisu smjela biti kraća od 120 cm, a koje je on, onako pobjednički držao u svojim rukama. Ono što je kasnije uslijedilo, iza svega toga je pravi paradoks demokracije u Hrvatskoj, odnosno više to sliči na Monty Python i potvrđuje da Hrvati vole birati demenciju kod onih koji ih predstavljaju. Dakle, nakon svih dokaza, štapova iza njega, itd., za čiji je ulov propisana kazna do 200 tisuća kuna (a jedan slučaj u Makarskoj govori da se ljude za sličan slučaj procesuiralo), gospodin se opravdao da ih je našao na nekakvoj ribarici, pa je našao svjedoke za to. Ribari kažu da su su igluni pelagijalna riba, dakle plivaju površinski, a ne po dnu, gdje rade koćarice. Bilo je tu još razloga zbog kojih mu ne treba vjerovati – rekao je Jurica Gašpar.

Podsjetimo se izjave tadašnjeg ministra o ovoj situaciji…

– Slikao sam se s lavom, nosorogom, čak i sa slonom, kojeg ja nisam ustrijelio. Dugo sam lovac i ribolovac i nikada u životu nisam se bavio s krivolovom. Dapače, uvijek u skladu sa zakonom. Napominjem da nažalost nikad nisam ulovio igluna i ne mogu se pohvaliti s tako dobrim ulovom – rekao je tad Lovro Kuščević.

Foto: N1 / Screenshot

Ruganje s institucijama, medijima i građanima

Tako je govorio nekad ministar, međutim ostavimo na trenutak njega po strani, jer on više nije ministar. Ono što je uslijedilo u institucijama, pogotovo vaša komunikacija i način na koji ste htjeli saznati što se tu zaista dogodilo, kako su se mijenjale neke stvari u hodu, to je ono što je možda najzanimljivije u ovoj priči.

– Tako je. To je ruganje s institucijama hrvatske države u kojima rade pojedini djelatnici. To je ruganje s medijima, to je ruganje s javnosti, koja njih bira da bi nas zastupali. Zapravo, politika i svi oni javni djelatnici koji su tu da nas zastupaju, nisu ništa drugo nego najamni radnici poreznih obveznika i trebali bi biti tu da nam ustupe informacije. U ovom slučaju konkretno Ministarstvo poljoprivrede je  odbijalo davati informacije dok je gospodin bio na dužnosti i, gle čuda, onog trena kad je dobio nogu sa svoje ministarske funkcije, upravo zbog toga jer nam nisu u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama dali tražene informacije, Povjerenstvo za informiranje pokreće proces. Nakon dvije požurnice koje su iz Ministartva ignorirali, to Povjerenstvo je moralo doslovno upasti u samo Ministarstvo, da bi tek prije nekoliko dana, odnosno godinu dana nakon traženih upita, mi dobili informacije. Između ostalog se i ribarski inspektor gotovo ispričava jer nije mogao odraditi posao do kraja – vezane su mu ruke, jer je ovaj našao svjedoke, da to nije napravio, da nije ribolovio, krivolovio, itd. Koji je to ribarski brod, on se ne sjeća, a i dalje je iza njega bila ta ribarska oprema… Ali, nije poanta u dvije ribe. Potanta je u tome na koji način se odnosimo prema nekome koga se prijavi da krši zakon, s jedne strane i prema običnom građaninu koji nema takvu moć, s druge strane – kazao je Gašpar.

Foto: N1 / Screenshot

Vučković: „Oni koji su ovlašteni su procijenili da smo pogriješili“

Idemo čuti što na ovo kaže realtivno nova ministrica poljoprivrede.

– Naša inspekcija je utvrdila da nema razloga za pokretanje postupka, da se ne može naći osnova, niti dokazi za nikakav prekršaj. To je utvrdila ribarska inspekcija Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, te je to potvrdila pisanim putem. Sama fotografija nije bila dovoljna. Koliko ja znam, u postupku su saslušani i svjedoci koji su potvrdili njegove navode da nije lovio – kaže ministrica Marija Vučković koja tvrdi da ne može komentirati i tko su bili svjedoci, ali dodaje:

– Ribarska inspekcija napravila svoj posao temeljito, na temelju svega što je mogla pisanim putem utvrditi i na temelju svih dokaza utvrdila je da do prekršaja nije došlo, niti da ima uopće razloga za pokretanje postupka. Što se tiče medijskih upita, mi smo odgovarali na način na koji smo smatrali da je ispravan, pozivavši ih da za sve dodatne informacije koje su tražili, poput zapisnika i sljedećeg, dođu pogledati, imati uvid u Ministarstvu poljoprivrede. Mi smo tako tumačili nadležno pravo koje regulira pravo informiranja. Oni koji su ovlašteni su procijenili da smo pogriješili, te smo dostavili i dodatnu dokumentaciju – priznala je ministrica Vučković.

Čuli smo aktualnu ministricu poljoprivrede koja kaže da su neki griješili, pa su kasnije ispravili svoje greške.

– Ako vam iz Ministarstva poljoprivrede dođe na nekoliko stranica pojašnjenje zašto vam ne bi trebali dati odgovor, na kojeg su kasnije morali dati odgovor, onda vam to dovoljno govori. Naime, morali su dati odgovor kad su inspektori ušli u njihove prostorije. Dakle, ne bi se ja složio s time da su oni nama ustupili odgovor u roku od 15 dana nakon što smo ih pitali. Vjerojatno ne bi pitali ništa, jer ovo ne bi bila nikakva afera, nego najobičnija glupost, da se bivši ministar recimo slikao s iglunima, recimo u Grčkoj. Mogao je i to reći i nitko ga ne bi ništa pitao. Ali, kako sam već rekao, to je samo jedna u nizu tema koja kao primjer pokazuje kako zakoni nisu isti za sve.

Foto: N1 / Screenshot

“Nitko ne zna” za misterioznu ilegalnu građevinu na otoku, osim Booking.com-a i elitnih gostiju

To je jako zanimljiva stvar, vezana za rad vašeg portala. Donekle ste zaista usmjereni na morske teme, kao što vam to i ime govori i ne nedostaje ovakvih tzv. „sivih zona“, recimo kuće nekih tamo gdje ih ne bi smjeli imati, pa ih nisu uknjižili. Pa je bio i slučaj neke provale, pa onda objekt koji nije priznat da postoji, odjednom ga je policija bez problema našla.

– Kad dođe ljeto, onda je interes za more i morske teme, naravno, daleko veći. Ono što treba znati je da je hrvatski dio Jadrana zajedno sa ZERP-om čini gotovo polovinu ukupnog teritorija Republike Hrvatske, dakle koliko je kopna, gotovo toliko imamo i mora. Trebali bi onda najmanje toliko pozornosti posvetiti onim problemima koji muče sve one ljude koji tamo žive. Jedan od tih slučajeva otkrili smo sasvim slučajno. Dakle, prije dvije godine na otoku Zmajanu kod Vodica, dobili smo fotografije i video materijale o gradnji nekakvog objekta koji se tamo ne bi smio graditi. Mi smo na niz institucija to prijavili i tražili odgovore. Pazite koje smo mi odgovore dobivali; između ostalog i da ne primaju mailove, da ih nitko ne čita, pa da upite šaljemo poštom, pa su nas onda dalje proslijeđivali na drugu, treću, petu instituciju, da bi nas nakon dvije godine i to kad se aktualizirala ta priča, vratili na prvu instituciju i to onu koja „ne čita mailove“. Dakle, ekipa iz redakcije Telegrama objavila je priču da se na Booking.com iznajmljuje objekt s bazenom za 50 tisuća kuna tjedno, a objekt nije legalan. Radi se o tome da se na tom otoku ne smije ništa izgraditi osim nekakve alatnice od cca 12 m2. A osim što je protuzakonito građena, mediji otkrivaju da je jedan od vlasnika zemljišta i suprug saborske zastupnice i bivše vodičke gradonačelnice Branke Jurić Martinčev. I sad, što se događa; ta zgrada ne postoji, nitko ne reagira, ona se naposljetku i ne ruši, iako je dokazano da je nelegalna. Nedugo potom provalnik ulazi u tu zgradu i napravi štetu od 60 tisuća kuna. Policija je ovaj put reagirala odmah. Poslali smo im upit i pitali ih kako nisu reagirali kad smo prijavljivali gradnju nelegalnog objekta, a jesu onda kad je provaljeno u objekt koji na papirima ne postoji, dobili smo odgovor „Policija mora vjerovati svojim očima“. Vjerovali ili ne. Prije dvije godine smo im poslali snimku tog objekta koji se gradi i nitko nije vjerovao svojim očima – pojašnjava Gašpar.

Zato na svu sreću imamo vas i vaše oči koji ipak očito u nekim trenucima prinesu neke stvari široj pozornosti, da barem donekle parafraziram premijera Andreja Plenkovića.

– Još samo za kraj da kažem kako je ovdje jako važna suradnja s građanima. Nas medija koji smo neovisni, vas poput N1 televizije koji se ne trebate bojati, jer imate takvu pozadinu iza sebe da ne ovisitte o lokalnim ili nacionalnim moćnicima ili nas drugih koji nismo kupljeni mediji. Mi smo tu da pomognemo građanima, a građani su ti koji nam trebaju dati povjerenje koje se stvarno jako teško dobiva i ne kupuje se – zaključio je glavni urednik portala Morski HR za N1 televiziju, Jurica Gašpar.

D.G.

DONOSIMO Evo kako se izvukao Kuščević – Inspekcijski nadzor Ministarstvu naložio da nam preda dokument

PROČITAJTE JOŠ:

PITALI SMO POLICIJU “Zašto niste reagirali na ilegalne radnje s otoka Zmajana?” Evo što su odgovorili
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.