4 min. čitanja

UPOZORENJE! Jedna ribarska brodica potonula, druga se nasukala, ribari spašeni - Akvatorij Umaga i Savudrije prepun balvana

UPOZORENJE! Jedna ribarska brodica potonula, druga se nasukala, ribari spašeni - Akvatorij Umaga i Savudrije prepun balvana
Foto: Čitatelji / Google Earth / Screenshot

UMAG/SAVUDRIJA - Dvije ribarske brodice doživjele su sinoć havariju u akvatoriju Umaga, područje Zambratija. Jedna je ribarica potonula, dok se posada druge uspjela nasukati. Kako doznajemo, ribari su se spasili sami.

Od istarskih ribara doznajemo da su udarili u balvane koji plutaju morem.

Potonula ribarica - Foto: Čitatelj

- Puno se ribarskih brodica oštetilo ove dane, ali uspijeli su doći u kraj. To su brodovi od desetak metara. Nema nikakve obavijesti o opasnosti, ali to bi trebala biti proglašena zabrana isplovljavanja jer je situacija jako opasna. Katastrofa je da lučka kapetanija to ne zna da na 2-3 nM od obale imamo na stotinu balvana i stabala - kaže nam jedan od ribara koji šalje i ove fotografije.

- Jedna ribarska brodica se uspjela nasukati, druga je uspijela doći na stotinu metara od obale i potonula. Kod mene već danima plutaju ogromni balvani, stabla ,granje, itd. i nikako da se maknu s tog područja. Bit će neki čudan kurenat koji je stigao iz Italije, a vjerojatno se radi o naplavinama koje su tamošnje rijeke odnijele u Jadran. Uglavnom kako mi javio kolega nikakva pomoć nije stigla. Snađi se druže. Kad je došao lučki kapetan s autom, najrpije je pitao: "Izlazi li nafta iz plovila i nije imao pojma da ima toliko balvana na moru. Mislim da niti u obavijesti panpan to ne govore - kaže nam ribar.

I doista, u Ministarstvu mora trenutno nemaju službenih informacija o događaju, potvrđeno je za Morski HR, a u trenutku objavljivanja ovog teksta ne nalazimo ni upozorenja na opasnost za plovidbu ovim akvatorijem na Navigacijskim radiooglasima.

Neslužbeno, doduše doznajemo i da je naknadno obavijest o plutajućim preprekama objavljena na radio kanalu za hitnost, kanalu 16.

Područje koje se zbog mnoštva balvana u moru drži opasnim za plovidbu

- Policija je jučer oko 18,20 sati zaprimila dojavu da je nedaleko lučice Zambratija došlo do pomorske nesreće. Dolaskom policijskih službenika na mjesto nesreće utvrđeno je da su dvije osobe, koje su se u trenutku nesreće nalazile na ribarici, otplivale na obalu dok je plovilo nasukano nedaleko nasipa u lučici Zambratija. U događaju nitko nije ozlijeđen te nije došlo do onečišćenja mora.

O događaju je izvještena nadležna lučka kapetanija koja će poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti - odgovorili su na upit o događaju iz istarske policije.

S obzirom da se nadležne službe nisu službeno oglasile o opasnosti za plovidbu ovim dijelom Jadrana, a Morskom HR je potvrđeno iz više izvora da opasnost postoji, ovim putem pozivamo nautičare, pomorce i ribare na poseban oprez pri plovidbi akvatorijem sjeverozapadnog dijela Istre!

Dodatak: Nakon objave ovog članka, o svemu se oglasilo i Ministarstvo mora, o čemu više možete pročitati u članku niže.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo mora potvrdilo da je ribarski brod potonuo, a drugi nasukan: “Putem VHF-a se emitiraju poruke za opasnost ‘SECURITE’”
UMAG/SAVUDRIJA - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo je da je jedna ribarska brodica potonula, a druga se nasukala, uslijed udara u drvo koje je plutalo na površini akvatorijem Umaga, o čemu je jutros prvi izvijestio Morski HR. Temeljem dojava zaprimljenih jučer (20.11.2023. godin…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.