5 min. čitanja

Upoznajte novi postav Ekomuzeja-Ecomuseo 'Batana' upravo ovjenčan nagradom European Design Award

Upoznajte novi postav Ekomuzeja-Ecomuseo 'Batana'  upravo ovjenčan nagradom European Design Award
Foto: Promo

ROVINJ - Kako izgleda muzejski postav koji je nakon hrvatske publike svojom kvalitetom oduševio i europsku? Studio Sonda iz Vižinade nakon nagrade na bijenalnoj izložbi Hrvatskog dizajna 21/22 kvalitetu dizajna interaktivne instalacije "Putovanje batanom" dokazao je početkom lipnja i na europskoj razini. S European design festivala održanog u Luxembourgu vratio se ovjenčan brončanom nagradom European Design Award u kategoriji Digital Installations.

European Design Awards zauzima posebno mjesto u dizajnerskoj zajednici jer slavi kreativnost na europskoj razini u različitim kategorijama dizajna, a ocjenjivanje provodi međunarodni stručni žiri koji teži promovirati europsku dizajnersku izvrsnost i prikazati je globalnoj dizajnerskoj zajednici i široj javnosti.

Zahvaljujući ovoj nagradi pod reflektor europske publike stavljena je tradicionalna istarska priča koja je s novim postavom potvrdila svoj status nezaobilazne točke prilikom razgleda prelijepog Rovinja. Gotovo 20 godina Ekomuzej - Ecomuseo 'Batana' na edukativan i inspirativan način čuva tradicijsku priču o brodici batani i rovinjskim ribarima koja je u novom postavu dobila moderniju interpretaciju utemeljenu na dobrom dizajnu i multimediji. Svatko tko krene u razgled otkrit će niz zanimljivosti - od toga kakvo su drvo koristili rovinjski kalafati pri gradnji batana, kako su prenosili svoju vještinu i znanje do otkrivanja tajne živopisnih oglavnih bataninih jedara odnosno načina na koji su ih rovinjske obitelji pretvorile u svoje vijoreće "identifikacijske isprave". Također, moći će osluhnuti izumirući melodični rovinjski istroromanski dijalekt, upoznati mreže, alate i razne druge predmete koje su koristili rovinjski ribari tijekom tradicijskog ribolova, zaroniti u tajne rovinjskog arhipelaga, opipati bilo rovinjske svakodnevice prošlih stoljeća, ali i doživjeti batanu kao umjetničku inspiraciju.

- U želji da iznova pomičemo granice u svom radu uvijek jednako pažljivo čuvajući batanu kao njegov temelj odlučili smo novim postavom pronaći dodatne načine za tematiziranje batane. Batana kao spona između čovjeka i mora, odnos s prirodom i njezino značenje za ribare, važnost poznavanja geografije mora odnosno položaja zvijezda i zviježđa, bioraznolikost, lokalni jezik te umjetnička interpretacija batane, sve je to uključeno u audio-vizualni multimedijski sadržaj novog postava. Taj je doživljaj odnedavno upotpunjen i besplatnom mobilnom aplikacijom Batanina šetnja, odličnim virtualnim vodičem kroz rovinjsku maritimnu baštinu koji je dostupan za IOS i Android platforme.

Sa zahtjevnom realizacijom novog postava uz podršku grada Rovinja-Rovigno, Ministarstva kulture i medija RH te Hrvatskog povjerenstva za UNESCO krenuli smo pred pandemiju, a svečano smo ga otvorili uoči Međunarodnog dana muzeja, 17. svibnja 2022. Poznavajući okolnosti koje su potom uslijedile, može se reći da smo s tim zahtjevnim zadatkom krenuli u pravom trenutku, a prije svega zahvaljujući dobrom planiranju i sudjelovanju u EU projektima. Naime, postav je djelomično financiran i kroz projekte ARCA ADRIATICA Interreg Italy-Croatia i Culturecovery Interreg Central Europe.

Ekomuzej - Ecomuseo 'Batana' bio je zatvoren za javnost tijekom mirovanja turističkih aktivnosti. S na vrijeme osiguranim sredstvima stvaran je novi postav čiji su autori Tamara Nikolić Đerić, Vanja Cuculić, Aleksandar Paris i Vladimir Končar u suradnji s brojnim stručnjacima i tvrtkama; AVC d.o.o., Delta Reality d.o.o., Novena d.o.o., Studijom Sonda, te uz svesrdnu pomoć lokalne zajednice - ističe Tamara Nikolić Đerić, stručno-programska voditeljica Ekomuzeja - Ecomuseo 'Batana'.

Interaktivna instalacija 'Putovanje batanom' dominira centralnim prostorom muzeja te posjetitelje odvodi na uzbudljivo putovanje kroz vrijeme. Vraća ga u prva desetljeća 20. stoljeća i pridružuje rovinjskim ribarima koji se otiskuju na more u svojim batanama otkrivajući djelić njihove noćne i dnevne svakodnevice. Kroz simultane i sinkronizirane audio-vizualne projekcije (pod/strop/prednji zid) koje se spajaju u jedinstveno iskustvo posjetitelji uče o zvjezdanoj navigaciji, dijalektu, kulturi pjevanja, vrstama riba, načinima ribolova.

Osim interaktivne instalacije, pažnju zaokupljaju i eksponati koji "pripovijedaju" o tradicijskoj brodogradnji čije je ishodište čovjekova želja da izgradi brod kako bi upoznao i ukrotio more. Posjetitelji upoznaju rovinjski kulturni krajolik i svakodnevicu, ekonomiju koja počiva na ribarstvu, izradi mreža i prodaji ribe te dokolici koja donosi predah razgovorima u „cuntràdi“ (ulici), igranju i kupanju.

- Nova koncepcija ogleda se i na gornjem katu muzeja koji svojim sadržajem batanu stavlja u umjetnički kontekst kroz citirane pjesnike i književnike te otvara vidike za njezinu duhovnu i umjetničku interpretaciju. Naime, bijeli zid galerije samo je naoko prazna površina jer je zamišljen kao uvijek novi i dinamični dio postava koji nastaje u suradnji sa zajednicom. Kako se ne bi zaboravila prošlost, galeriju krasi i zid boje starog zlata na kojem su izložena sva priznanja Ekomuzeja - Ecomuseo 'Batana' koja pokazuju što je sve, predanim radom iz godine i godine, ova baštinska institucija poklonila gradu Rovinju-Rovigno. Novim postavom na galeriji je predviđen i uredski prostor kojeg do sada nije bilo kako bismo mi, djelatnici Ustanove-Istituzione "Kuća o batani - Casa della batana", mogli biti na raspolaganju za konzultacije, razgovor o suradnji te posudbu literature. Taj je prostor predviđen kao mjesto koordinacije programa i odrađivanja administrativnih poslova koje se vrlo lako, po potrebi,  stavlja u službu edukacijskih sadržaja za djecu u vidu brojnih radionica - ističe ravnateljica Ustanove Nives Giuricin.

Početna i završna točka razgleda novog atraktivnog postava Ekomuzeja - Ecomuseo 'Batana' je suvenirnica u kojoj posjetitelje dočekuje i ispraća dugogodišnja voditeljica suvenirnice i recepcije Ornella Godena. Sa jednakim širokim osmijehom i nepresušnim entuzijazmom s kojima prezentira postav, predstavlja i upečatljive suvenire. Među njima se ističu malena jedra rovinjskih obitelji izrađena kreativnom Ornellinim rukama čije čudesne boje neodoljivo mame na plovidbu kroz autentičnu povijest Rovinja.

Silvija Jacić

PROČITAJTE JOŠ:

Interaktivna instalacija “Putovanje batanom” u Rovinju dobila prestižnu europsku nagradu!
Studio Sonda dobitnik je brončane nagrade European Design Award za projekt interaktivne instalacije “Putovanje batanom”, smještene u Eko muzeju Batana u Rovinju, koji je upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta, priopćeno je iz ovog studij…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.