3 min. čitanja

UPALJEN METEOALARM Najavljena olujna bura, na sjevernom Jadranu moguć i snijeg

UPALJEN METEOALARM Najavljena olujna bura, na sjevernom Jadranu moguć i snijeg
Foto: Crometeo / Ivica Jureša / Ilustracija

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 26. prosinca 2020., crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije.

Na području gospićke regije očekuju se olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra > 65 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području riječke regije očekuju se olujni udari bure, a osobito podno Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra 110-200 km/h.

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra od 65 do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području Kvarnera i Kvarnerića čekuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h te na području Velebitskog kanala jaka olujna bura i najjači udari vjetra od 85 do 160 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području Dalmacije očekuje se jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.​

Izdano upozorenje za pomorce

Još danas mjestimični udari juga i jugozapadnog vjetra 35-40 čvorova, a na sjevernom Jadranu, od sredine noći i na dijelu srednjega, udari bure u jačanju na 35-75, pod Velebitom i do 100 čvorova. Noću na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana more ponegdje 5, prijepodne na otvorenom moguće i 6. Mjestimice nevere.

Sutra je upozorenje za sjeverni Jadran na buru, koja će tijekom dana biti u daljnjem jačanju na vrlo jaku i olujnu, pod Velebitom i orkansku, a širit će se postupno i na srednji Jadran dok će se na južnom zadržati umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar. More umjereno valovito i valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i jače valovito, a na otvorenom moguće i uzburkano. Promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom, a uz obalu sjevernog Jadrana moguće i malo snijega.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.