Ukrajinci tvrde da su pogodili ruski logistički brod

Dvojica ukrajinskih dužnosnika izjavila su da je još jedan brod ruske mornarice pogođen u Crnom moru. Iako incident ostaje nepotvrđen, Ukrajinci tvrde da se radi o novom pomoćnom brodu Svevolod Bobrov koji je navodno pogođen ukrajinskim projektilom i zapalio se.

– Kao rezultat djelovanja naše mornarice, zapaljen je logistički brod Vsevolod Bobrov , jedan od najnovijih u ruskoj floti. Kažu da šepa prema Sevastopolju – rekao je Serhiy Bratchuk, glasnogovornik Regionalne vojne uprave Odesa.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, Anton Geraščenko, iznio je sličnu tvrdnju u objavi na društvenim mrežama.

Prošlog tjedna ukrajinski dužnosnici također su tvrdili da su pogodili rusku fregatu Admiral Makarov, najnapredniji preostali površinski brod u ruskoj Crnomorskoj floti. Dojava još nije potvrđena, a Makarov je navodno primijećen netaknut kako ulazi u luku Sebastopol.

Ukrajinske raketne baterije obalne obrane uspješno su napale i potopile rusku krstaricu Moskva u travnju. Ukrajinske snage također su preuzele odgovornost za uništenje ruskog tenkovskog desantnog broda u luci Berdjansk u ožujku.

Osim ovih potvrđenih napada, ukrajinska vojska je objavila videosnimku na kojoj se vidi uništenje pet patrolnih čamaca Raptor i jednog ruskog desantnog broda klase Serna u blizini Zmijskog otoka. Strateški smješten otok zauzele su ruske snage u prvim danima invazije, a posljednjih tjedana Ukrajina je više puta napadala ruske branitelje i odrede za pomoć na ovom otoku.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RAT U UKRAJINI Zmijski otok i bitka za kontrolu u Crnom moru
DO SAD TRI BRODA UNIŠTENA Ukrajina snažno napada Ruse kod Zmijskog otoka