2 min. čitanja

Uništena “Moskva”, glavni brod ruske Crnomorske flote

Uništena “Moskva”, glavni brod ruske Crnomorske flote
Foto: Youtube / Screenshot

Ukrajinsko raketiranje prouzročilo je požar na ruskoj krstarici “Moskvi”, priopćile su u srijedu navečer ukrajinske vlasti. Ozbiljno oštećenje broda potvrdilo je i rusko Ministarstvo obrane.

– Rakete Neptun koje štite Crno more prouzročile su veliku štetu na tom ruskom brodu – rekao je guverner Odeske oblasti, na jugu, Maksim Marčenko.

Foto: Telegram / Screenshot

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič potvrdio je na Youtubeu ukrajinske udare na brod, ali nije otkrio njegov položaj.

– Brzo gori. Sada. Uz ovako uzburkano more ne zna se kad će pomoć moći stići do njih – rekao je istaknuvši da je na brodu “510 članova posade”.

Ozbiljno oštećenje broda potvrdilo je i rusko Ministarstvo obrane:

– Streljivo je eksplodiralo na glavnom brodu ruske Crnomorske flote, krstarici Moskva, brod je ozbiljno oštećen, posada je potpuno evakuirana – priopćilo je rusko Ministarstvo obrane, a potvrdila je ovo ruska novinska agencija Interfax.

Dodali su da se “uzrok požara istražuje”.

Ravnatelj studija ruske mornarice na američkom ratnom mornaričkom sveučilištu, profesor Michael Peterson je u razgovoru za BBC komentirao ovu vijest.

Kaže da je još prerano znati što se točno dogodilo, ali je “sve izglednije da su Ukrajinci uspjeli ostvariti značajnu pobjedu na moru”.

– Radi se o brodu koji nije važan samo vojno, nego i simbolički – pojasnio je Peterson, pa dodao:

– Radi se o glavnom brodu ruske Crnomorske flote. Ušao je u godine, ali radi se o simbolu ruske pomorske moći u Crnom moru.

Rekao je da su Ukrajinci izgubili većinu svoje mornarice tijekom ruske invazije i aneksije Krima 2014. godiine i zbog toga je eksplozija broda Moskve “simbolički jako važna jer su nakon svega toga uspjeli nanijeti udarac ruskoj vojnoj moći koji će jako zaboljeti Moskvu”.

Dodao je da ratni bod Moskva “ima i vojnu važnost” obzirom da “ruska mornarica ima osjećaj da mora djelovati još dalje od obale nego što je to prije činila”.

– To bi moglo utjecati na sposobnost ruskih snaga da pružaju podršku vatru svojim snagama na kopnu te na sposobnost Rusa da pružaju protuzračnu podršku u obalnim regijama. Mislim da će nakon ovog ruska mornarica dvaput razmisliti – zaključio je Peterson.

Krstarica Moskva konstruirana je u ranim 1980-ima u tadašnjem SSSR-u. Radilo se o glavnom brodu sovjetskog projekta izgradnje brodova klase Atlant. Brod je prvotno nazvan Slava, ali je kasnije preimenovan u Moskva, po glavnom gradu Rusije. Glavno oružje Moskve su protubrodski projektili tipa P-1000 Vulkan. Krstarica koja je postala glavni brod ruske Crnomorske flote 2000. godine, odigrala je ključnu ulogu u ruskoj vojnoj operaciji u Siriji, koja je počela 2015. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.