4 min. čitanja

RAT U UKRAJINI Zmijski otok i bitka za kontrolu u Crnom moru

RAT U UKRAJINI Zmijski otok i bitka za kontrolu u Crnom moru
Foto: Google Earth / Youtube / Screenshot / Morski HR

Odmah od početka ruske invazije na Ukrajinu, Zmijski otok je dobio vitalni i gotovo mitski status u ratu. Ovaj neupadljiv, stjenoviti izdanak u Crnom moru zauzela je Rusija i postao je bojno polje strateške vrijednosti.

Rusija tvrdi da je Ukrajina pretrpjela katastrofalne gubitke u neuspjelom pokušaju da povrati otok, uključujući specijalne snage, ratne zrakoplove, helikoptere i dronove. Ukrajina inzistira da je svoju kampanju ograničila na napade na objekte na otoku i brodove.

Ukrajinski napad na Zmijski otok iz zraka – Foto: Twitter

Bitka nije gotova i Rusija u više navrata pokušava ojačati svoj otkriveni garnizon, kaže obavještajna služba britanskog ministarstva obrane.

Zmijski ili Zmiinyi otok velik je tek djelić četvornog kilometra i o zmijama više nema govora. Ali nema sumnje u njegovu važnost za kontrolu zapadnog Crnog mora.

– Ako ruske trupe uspiju zauzeti otok Zmijski i uspostaviti svoje sustave protuzračne obrane dugog dometa, kontrolirat će more, kopno i zrak u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora i na jugu Ukrajine – ukrajinska vojska rekao je stručnjak Oleh Zhdanov za BBC.

Zato je ruski vodeći brod Moskva doplovio tamo nekoliko sati od početka rata, govoreći ukrajinskim vojnicima na otoku da se predaju.

– Predlažem da položite oružje i predate se kako biste izbjegli krvoproliće i bespotrebne žrtve. Inače ćete biti bombardirani – rekao je ruski časnik.

Ruski ratni brode, j**i se! – uslijedio je sada već legendarni odgovor. Otok je zauzet, ali nekoliko tjedana kasnije Moskva je potopljena.

Gubitak Moskve znači da ruski opskrbni brodovi na otoku sada imaju minimalnu zaštitu, kaže Velika Britanija, iako bi, ako uspije konsolidirati svoju poziciju, tada mogla dominirati velikim dijelom Crnog mora.

Foto: Maxar / Twitter

Prijetnja Ukrajini, njezinim susjedima i NATO-u

Pojačana ruska prisutnost mogla bi biti pogubna za Ukrajinu, strateški kao i ekonomski.

Ukrajina je već morala zatvoriti svoju luku u Odesi, obustavivši izvoz vitalnog žita, ali Zhdanov strahuje da bi se otok mogao koristiti i kao druga linija bojišnice.

– Ako Rusi uspiju instalirati sustave protuzračne obrane dugog dometa, tada će moći obraniti svoju eskadrilu, koja može doći do obale Ukrajine.

To bi također dalo ruskim postrojbama priliku da probiju u Pridnjestrovlje, otcijepljeni teritorij Moldavije pod ruskom kontrolom, koji se nalazi u susjedstvu Ukrajine i nedaleko od Odese.

Međutim, Zmijski otok je samo 45 km (24 nautičke milje) udaljen od obale Rumunjske, koja je dio NATO saveza.

Britanski mornarički analitičar Jonathan Bentham vjeruje da bi ruski zračni raketni sustav S-400 na otoku bio “velika promjena u igri”.

Ako bi Rusija uspjela rasporediti raketni sustav, ne samo da bi Odesa bila ugrožena, nego bi i južni bok NATO-a bio ugrožen, upozorava rumunjski povjesničar Dorin Dobrincu.

Foto: Screenshot

– Ovo je vrlo važno za rumunjsku vladu i narod, ali i za cijeli savez. Rusija bi imala kapacitet uništiti gradove i vojne kapacitete na istoku našeg teritorija.

NATO je od početka rata pojačao granice Rumunjske, poslavši belgijske i francuske snage.

No, postoje i veliki gospodarski rizici za Rumunjsku. Zmijski otok nalazi se blizu ušća rijeke Dunav, koja ocrtava granicu Rumunjske s Ukrajinom. Rumunjska crnomorska luka Constanta nije daleko na jugu i prima kontejnerske brodove koji više ne mogu ploviti do Odese.

Ruski vojno-politički analitičar Aleksandar Mihajlov rekao je da bi postrojbe na Zmijskom otoku mogle biti u poziciji kontrolirati promet u sjeverozapadnom Crnom moru i delti Dunava – ulazu u jugoistočnu Europu.

– Ako postoji vojna baza ili vojna infrastruktura, bilo bi moguće blokirati brodove koji ulaze i izlaze iz rijeke – rekao je ruskim medijima.

Rumunjski euroatlantski centar za otpornost vjeruje da bi Rusija mogla odlučiti pripojiti otok i kontrolirati što više crnomorskih brodskih ruta prema Bosporu u Turskoj.

Povijesno gledano, Zmijski otok bio je rumunjski teritorij sve dok nije ustupljen 1948. Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu. Kako je Rumunjska do 1989. bila pod sovjetskim utjecajem, Bukurešt je prihvatio takav dogovor.

Ukrajina je preuzela kontrolu s padom komunizma i na kraju je 2009. Međunarodni sud pravde odredio teritorijalne granice otoka, dajući Rumunjskoj gotovo 80% crnog mora u blizini otoka, a Ukrajini ostatak.

Zmijski otok nije samo od strateške koristi, jer je ovaj dio Crnog mora bogat resursima ugljikovodika – pa haaška presuda znači da obje zemlje posjeduju rezerve nafte i plina.

Možda se čini da je to mala gromada stijena s malo očite vrijednosti, ali njezina je sudbina glavni element ruskog rata.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DO SAD TRI BRODA UNIŠTENA Ukrajina snažno napada Ruse kod Zmijskog otoka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.