2 min. čitanja

UKLETI BROD Kapetan pronađen zaleđen za svojim stolom i s olovkom u ruci

UKLETI BROD Kapetan pronađen zaleđen za svojim stolom i s olovkom u ruci
Foto: Youtube/Screenshot

Engleski trgovački brod Octavius koji se vraćao iz Kine, pronađen je 1775. godine kako pluta uz obalu Grenlanda. Posljednji zapis u brodskom dnevniku zabilježen je 13 godina prije. Toliko je brod plutao Arktikom…

Misterij “ukletog broda” započeo je 1761. godine uplovljavanjem u London gdje je preuzeo teret za Kinu. Luku je napustio s kompletnom posadom, kapetanom, njegovom suprugom i sinom. U Kinu su stigli sretno, a pri povratku u Englesku kapetan se odlučio za rizičan potez.

Vrijeme je bilo neobično toplo, a brod je skrenuo prema tad još neistraženom Sjeverozapadnom prolazu – morskom putu kroz Arktički ocean, uz sjevernu obalu Sjeverne Amerike, koji povezuje Atlantski  i Tihi ocean. I to je bilo sve što se službeno zna o brodu i posadi. Kako se nisu vratili kući, posada i brod Octavius proglašeni su nestalima.

Foto: Wikimedia

Strašan prizor u potpalublju

Tako je bilo sve do 11. listopada 1775. godine, kad je posada kitolovca Herald koji je plovio vodama oko Grenlanda ugledala  jedrenjak polomljenih jarbola i iskidanih jedara.

Znali su za nestanak Octaviusa i odmah su posumnjali da su upravo njega pronašli. Posada se ukrcala na naizgled napušten brod i krenula u potragu. Otvorivši velika drvena vrata, spustili su se u potpalublje i tamo ugledali strašan prizor. U mračnom prostoru nalazila se cijela posada, 28 zaleđenih ljudi.

Krenuli su prema kapetanskoj kabini gdje su za radnim stolom našli kapetana s perom u ruci ispred brodskog dnevnika. U blizini su pronašli tijela njegovih žene i sina.

Foto: Youtube/Screenshot

Brodski dnevnik otkriva

Posada Heralda uzela je sa sobom dnevnik, ali su u žurbi pogubili dio stranica iz sredine knjige. Ipak, ostalo je dovoljno kako bi se misterij nestalog jedrenjaka donekle rasvijetlio.

Kapetan Octaviusa okrenuo je brod prema Sjeverozapadnom prolazu i posada se uslijed strašnih meteoroloških uvjeta smrznula. Posljednji unos u brodski dnevnik govori da je brod bio 250 NM sjeverno od naselja Barrow na Aljasci i tako je, čini se, bio prvi brod koji je preplovio Severozapadni prolaz.

Brod poslije toga nikad nije pronađen jer je vjerojatno tijekom vremena potonuo. Ipak, u to vrijeme se vjerovalo da “ukleti jedrenjak” i dalje negdje plovi sjevernim morima.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.