3 min. čitanja

Ukinuta koncesija na pomorskom dobru u nedavno otvorenom resortu Petram u Savudriji!

Ukinuta koncesija na pomorskom dobru u nedavno otvorenom resortu Petram u Savudriji!
Foto: Facebook

SAVUDRIJA - Resorno ministarstvo ukinulo je koncesiju na pomorskom dobru nedavno otvorenom resortu Petram u Savudriji. Nakon što se dio građana pobunio protiv betonizacije i uzurpacije obale, slijedila je prijava. Nadzorom je utvrđeno da grad Umag, koji je izdao koncesiju, nije poštovao sve pravne propise.

Umaška plaža Alberi posljednjih je mjeseci u središtu pozornosti javnosti. Zbog, kako tvrde, betonizacije obale i netransparentnost u dodjeli koncesije građani okupljeni u incijativu podnijeli su prijavu protiv grada.

Foto: Čitateljica

- Ovo što vidite nije predviđ eno u prostornom planu, ova devastacija, kao što vidite tu dolje, to je bilo da se uredi plaža, no međutim, ta devastacija što je napravljeno je strašno, devastirano jedan dio mora - rekao je za HRT Marino Paretić, vijećnik u gradskom vijeću i predsjednik udruge "Naši ljudi - Gente nostra".

- Bilo je logično da ovako veliki razmjer poslova i građevinskih radova na pomorskom dobru ne može biti zakonit i to po ničemu, rekla je Monika Bonazza, građanska inicijativa Umag, Savudrija.

Koncesiju je prošle godine odobrio grad Umag, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prije nekoliko ju je tjedana ukinulo.

- Upravnim nadzorom utvrđeni su brojni procesni i materijalni nedostaci u provedenim pripremnim radnjama za davanja koncesije, obavijesti o namjeri davanja koncesije, ocjeni zaprimljene ponude te odluci i ugovoru o koncesiji, priopćilo je među ostalim, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Foto: Čitateljica

Nakon odluke ministarstva oglasili su se i iz grada Umaga. U priopćenju navode kako su oni odluku o dodjeli koncesije donijeli sukladno važećem zakonu.

- Jesu li postojale ili nisu nepravilnosti u samoj proceduri, odluku će donijeti nadležni Upravni sud pred kojim će Grad Umag u zakonskom roku pokrenuti upravni spor protiv rješenja Ministarstva, stoji u odgovoru iz Grada Umaga.

Investitor na pomorskom dobu - tvrtka Čista voda - već je uložio u uređenje plaže, no na naš upit što dalje - nije odgovorio.

Nejasno je i kako bez koncesijskog odobrenja ondje i dalje radi kafić.

Nekoliko građanskih inicijativa podnijelo je kaznene prijave protiv Grada Umaga i investitora Petram resorta. A o budućnosti plaže Alberi - odlučivat će sud.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI KOD DAVANJA KONCESIJE U SAVUDRIJI Upravni nadzor potvrdio muljanje gradonačelnika Umaga
Upravnim nadzor utvrđene nepravilnosti u postupku davanja koncesije na pomorskom dobru – Alberi, Savudrija (Umag) i predloženo poništenje Odluke o davanju koncesije Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provelo je upravni nadzor nad radom Grada Umaga u postupku donošenja Odluke o davanju konc…
VIDEO U Savudriji izbetonirali zaštićeni dio prirode, a preko stopa dinosaura postavili željezni most!
Zaštićeni dio prirode u Savudriji, ostaje samo na papiru zaštićen, jer je u potpunosti uništen, kažu aktivisti koji već tjednima glasno, ali uzalud upozoravaju javnost i odgovorne na devastaciju prirode gradnjom gradske šetnice za koju će Grad Umag izdvojiti 1,2 milijuna eura. Napravlje…
FOTO Ministarstvo mora potvrdilo: “Betoniranje mora u Savudriji je legalno”
Radikalnim građevinskim zahvatima u naselju Alberi, koje se nalazi u Savudrijskoj vali, potpuno se mijenja obalna crta, a građani strahuju da se radi o nepovratnoj devastaciji obale. Na pomorskom dobru Grad Umag investira 1,2 milijuna eura u izgradnju obalne šetnice - ceste, pri čemu nestaju prirod…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.