2 min. čitanja

Uhvaćen s 5 kanti punih zaštićenih trpova – Kilogram vrijedi 500 kuna!

Uhvaćen s 5 kanti punih zaštićenih trpova – Kilogram vrijedi 500 kuna!
Foto: MUP

VRSI/ZADAR – Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su u koordiniranom inspekcijskom nadzoru s ribarskom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede zatekli hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjenje prekršaja iz domene Zakona o morskom ribarstvu.

Jučer oko 15.30 sati u Vrsima policijski službenici su zaustavili osobno vozilo Mercedes riječkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 51-godišnjak, a kojom prilikom je u vozilu  pronađeno 5 PVC kanti u kojima su se nalazili trpovi, vrsta morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju.

Provedenim daljnjim nadzorom u suradnji s ribarskom inspekcijom utvrđeno je kako je 51-godišnjak  istog dana, nešto ranije u moru kod mjesta Vrsi, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovio 81,34 kilogram morskih trpova. Također je utvrđeno da ne posjeduje  potrebite dozvole ( povlasticu za gospodarski ribolov), a isto tako da je trpove iz mora sakupljao za vrijeme dok je na snazi lovostaj/zabrana izlova te vrste morskih organizama sukladno Pravilniku o lovostaju trpova (Holothuroidea), čime je počinio prekršaj iz članka 12. stavka 1. točke 4. Zakona o morskom ribarstvu, a vezano za članak 1. Pravilnika o lovostaju trpova, te prekršaj obavljanja gospodarskog ribolova bez važeće povlastice iz članka 42. stavka 1. točka (a) i članka 3. stavka 1. točka (a) Uredbe Vijeća (EZ) br. 1005/2008.

Na temelju članka 76. a i članka 228. stavak 3., a vezano na članak 183. stavak 1 točka 4. Prekršajnog zakona,  tijekom nadzora oduzeti su morski organizmi i ronilačka oprema o čemu je izdana Potvrda o privremeno oduzetim predmetima sukladno članku 70. stavku 1. Zakona o morskom ribarstvu. S obzirom da u trenutku preuzimanja trpovi nisu bili živi, naknadno su neškodljivo uklonjeni  o čemu je sastavljena  službena zabilješka, a oduzeta ronilačka oprema je na čuvanju u prostorijama Ministarstva poljoprivrede te će se protiv počinitelja pokrenut prekršajni postupak.

Vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500,00 kuna.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve veća potražnja za delikatesom, zbog koje ronioci gube živote
U tijeku je istrebljenje morskih krastavaca zbog nedostatka kontrole
NESTAJU TRPOVI: Organizirani kriminalci pustoše dno Jadrana
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.