2 min. čitanja

UGROZA ZDRAVLJA U Splitu se sidri gdje se ne smije, u more se bacaju fekalije...

UGROZA ZDRAVLJA U Splitu se sidri gdje se ne smije, u more se bacaju fekalije...
Foto: Google Earth/Screenshot

Više od deset godina traje nered sa sidrenjem na sjevernoj strani Marjana, u splitskom dijelu Kaštelanskog zaljeva, posebno u tzv. Poljudskom bazenu, morskom području između Ratne luke Lora i lučica Špinut i Split piše Slobodna Dalmacija.

Zadnjih sezona riječ je pipu o dvadesetak jedrilica, katamarana, glisera dnevno, a neka od plovila tjednima su bez posade, što je strogo zabranjeno.

Sidra se bacaju i na obuhvatu arheološkog nalazišta antičke spinutske lučice, zaštićene rješenjem Ministarstva kulture RH, a Konzervatorski odjel u Splitu zaštitio ga je prvi put još 1973. godine i nad dijelom nalazišta su postavljene zaštitne mreže. No, sidra koja stalno po njemu padaju, ruju neprocjenjivo antičko blago!

Gužva pred obalom ometa treninge Veslačkog kluba Gusar i Jedriličarskog kluba Split, a prije nekoliko godina dogodio se opasni incident - kad je gliser u punoj brzini naletio na veslače u dvojcu!

Pitanje je i ispuštanja crnih tankova s tih brodova: fekalija i drugog otpada na tom skučenom dijelu zaljeva u kojem se kupaju stotine građana. Na ovom području šest je lučica i nekoliko sportskih klubova, a dio brodova je usidren i pred ulazima u marine, čime je ometena normalna cirkulacija prometa. Navodno je bačeno i nekoliko kolpomorta kako bi ugodnije sidrili, nastavlja Slobodna Dalmacija.

Sidrenje je zabranjeno

Splitsko-dalmatinska županija ovog je mjeseca donijela Plan sidrišta na svome području, predviđeno je 69 lokacija sa 109 sidrišta, ali u njima nema obalnog pojasa uz sjevernu stranu Marjana, kao ni s kaštelanske strane. To u prijevodu znači da nema sidrenja u cijelom uzobalju Kaštelanskog zaljeva!

Foto: Morski.hr

Peljar Hrvatskog hidrografskog instituta: nije dozvoljeno sidrenje na većem području od povijesnog nalazišta (arheološkog lokaliteta tzv. spinutska antička luka), te uz obalu lučica Poljud, Mornar i Marjan. Južno uz lučicu Špinut i obalu Marjana do rta Marjana ucrtano je područje zabrane sidrenja. Dakle zabranjeno je sidrenje u morskom akvatoriju od Špinuta do rta Marjan na zapadu, a i dalje su jahte tamo usidrene.

- Iako se očito radi o očitom kršenju propisa i mi redovito šaljemo dopise Lučkoj kapetaniji, učinak je slab i nikakav - rekao je tajnik VK Gusar Denis Boban.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.